bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Stockholms län

Foto Madeleine Lewander

Foto Madeleine Lewander

Inventering lodjur

pågår t o m den 28 februari 2017

2016-10-27

Kunskap är grunden för alla ställningstaganden. Länsstyrelsen genomför nu en inventering av lodjur och varg i Stockholms län. Per Zakariasson, SJF, och Arne Söderberg, Länsstyrelsen Stockholm, höll igår på Märstakontoret en genomgång för inventeringsansvariga i kretsarna.
För att kunna besluta om förvaltningsnivåer behövs kunskap om enskilda djur och familjegrupper i vårt län. Alla observationer är viktiga. Du som jägare och är ute mycket i skog och mark kan ladda ner Skandobs Touch i din smartphone och rapportera direkt. Du kan även gå in på skandobs.se.

Foto eller film på djur eller spår med datum, tid och där omgivningar syns för att säkerställa plats är värdefulla. I flera fall är spillning för DNA-analys bra underlag. Lägg ett referensobjekt (snuslock, tumstock eller annat föremål av ”välkänt standardformat”) bredvid så det framgår klart hur stor en spårstämpel är.

Att spåra vilt är en konst. Både att förstå det man ser och hur man kan använda iakttagelser. Följ bakspår för att ej störa djur.

För att forskningsmässigt säkerställa observation finns riktlinjer som samtliga naturorganisationer följer. Hör av dig till din krets när du vill komma i kontakt med inventeringsansvarige för mer info.

På Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa mer om Vägledning om inventeringsmetodik för stora rovdjur
Tillbaka till överblick