bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Blekinge

Sven-Gunnar Lunneryd Foto: Mats Nying

Sven-Gunnar Lunneryd Foto: Mats Nying

Säljaktsutbildning

Stort intresse för säljakt

2015-04-19

Under helgen, 18-19/4, genomfördes 2 utbildningar i säljakt. Den teoretiska delen hölls i Jägarstallet, Sjöarp och den praktiska delen i Gundlatorp.

Sven-Gunnar Lunneryd och John Nilsson var instruktörer på kurserna och båda dagarna var fulltecknade redan innan annonsen kom ut så intresset är stort.

Sven-Gunnar började med en presentation av sälen, biologi, forskning, jaktmetoder mm. Den praktiska delen av kursen bestod i tillvaratagande av säl och skytte. Sven-Gunnar gick igenom tillvaratagandet samt hur provtagningen till Naturhistoriska Riksmuseet går till, sedan fick deltagarna en säl att prova på.

John tog hand om gruppen när det blev dags för skytte och deltagarna fick visa sina skickligheter när det gäller att träffa ett relativt litet mål på olika avstånd. John pratade också om olika kulor och demonstrerade hur skottverkan blir med hård – mjuk kula och alla kunde konstatera att det är skillnad.

SVT uppmärksammade tilldelningen av skyddsjakt på gråsäl och gjorde ett nyhetsreportage om både säljaktskursen och en drabbad fiskare från Nogersund som sändes under söndagskvällen.

Om vi ska tro på vad kursdeltagarna tyckte om kursen så var omdömena genomgående positiva. Ett särskilt tack även till Eva och Gun som skötte ”markservicen”.

Vilka som var mest nöjda, kursdeltagarna eller vi som fick nöjet att arrangera kursen och umgås med dessa positiva deltagare är svårt att säga.

Mats Nying

Tillbaka till överblick