bakgrund

Allt du behöver veta om viltkött

Italienska viltbullar i tomatsås. Ett av alla viltrecept.

Se alla viltrecept - klicka här!


Tillsammans med Henrik Norström, stjärnkock och kreativ ledare för restauranggruppen Lux Restauranger bjuder Jägareförbundet in till en viltkväll på Lux Dag för Dag på Lilla Essingen i Stockholm. Tisdag 23 februari kl 18-21

Program 

Kl 18. Viltinspiration. Henrik Norström berättar om viltkött och viltmatlagning. Därefter avnjuter vi en specialkomponerad viltmeny med fyra vilda rätter och en söt avslutning.
I priset 650 kr/person ingår 5 rätter och föredrag av Henrik Norström
Utprovat vinpaket kommer att finnas., självklart även annan valfri dryck.
"Provlagningen är i full gång, och menyn kommer huvudskligen att bestå av dovhjort och vildsvin, hälsar Henrik.

Boka bord direkt på restaurang Lux hemsida
www.luxdagfordag.se

Se inbjudan!


Lägg krut på dukningen

Ta med naturen in till bords och hedra viltet med att lägga lite extra krut på dukningen.
-Men det är väl maten som är viktig? Dukningsexperten Catharina Lindeberg-Bernhardsson svarar:
-En spännande naturdukning kan skapa nyfikenhet och sätta igång  samtal om vad som finns på bordet – vad är det för växter, mossa, horn, skinn?  Och kanske ska man kunna äta av dukningen, klippa timjan och andra kryddor, tillägger Catharina. Passa på att lära dig lite mer om vad naturen ger oss. 
På bilden: Knippen av blåbärsris som placerats upp och ned i lång rad på bordet. I toppen på varje knippe finns ett litet plaströr nedstucket, fyllt med en ros. Duk: Enkel juteväv från plantskola 99 kr. Fjädrar: Vingar av fasan som torkats i varmluftsugn, 60 grader i cirka åtta timmar, med lugnsluckan på glänt.


 sörmländsk skogskorv med vilt

2:a pris till
Sörmländsk skogskorv

Sörmland och Sörmländsk Skogskorv gjord av älg, vildsvin, gran och älgört kom tvåa i tävlingen Matverk2016, en produktutvecklingstävling där lag från olika landskap tävlade. Vinnare blev Gotland och Rosengårdens Ramslöksgremolata.
Juryns motivering till den Sömlandska Skogskorvens andrapris:
"Genuint och innovativt innehåll med stark koppling till landskapet den kommer från. Väl förpackad med ett genomarbetat kommunikationskoncept. Krispig på utsidan och ett saftigt välstoppat innehåll bestående av vildsvin, älg, granskott och älgört, direkt från den sörmländska skogen."
Bakom Sörmländsk Skogskorv står Lena Engelmark Embertsén från Högtorps Gård, Christer Olofsson från Vrena Viltslakteri och Marie Pettersson från Mälarchark.
Läs mer på www.matverk.se