bakgrund

Allt du behöver veta om viltkött

Vildand med äpple och stjärnanis. Ett av alla viltrecept.

Se alla viltrecept - klicka här!


Ny viltkokbok – perfekt för alla fågeljägare

Lagom till jaktsäsongen har det kommit en ny bra viltkokbok: Från skott till stek på Norstedts förlag.


För recepten i boken står Kristin Johansson. Förutom ett 40-tal recept på älg, vildsvin, hjort, rådjur och vild fågel innehåller boken texter av Fredrik Lundberg som skriver personligt om sina jaktupplevelser. Fredrik har också samlat många matnyttiga tips från Sveriges duktigaste kockar som också är jägare. Här finns dessutom mycket bra kunskap för jägare om vilthantering till jägare om hur de bäst ska ta hand om viltet efter skottet.

- Alla kockar jag pratat med har samma budskap, säger Fredrik. Viltkött får aldrig bli genomstekt!
Just nu är det aktuellt med jakt på skogsfågel, ripa och and. I boken finns många härliga recept på fågel: Till exempel:

- Vildand med rotselleripuré och päronkompott
- Pekingand med mandarinplättar
- Ripa med rösti och hjortronsås
- Rödvinsbräserad ripa
- Stöddig tjäder och en konvoj med kål.

Så här säger de intervjuade kockarna om vild fågel:

Filip Fastén, Årets kock 2014 om skogsfågel:
"Min favoritkrydda till skogsfågel är grönpeppar, enbär och hackade pistaschnötter."
"Det man ofta gör fel är att man steker lite för hårt och i för höga temperaturer. Det kan då bli en murrig och lite metallisk smak."
"Man måste ge köttet tid och låta det bli rumstempererat innan man börjar tillaga det. Glöm bara inte att tänka på hygienen då, det vill säga rena händer och redskap."

Kocken Roland Persson om fasan:
"Det största misstaget man gör när man lagar fasan är att man tror att den ska vara så jäkla genomstekt. Det är en mycket tråkig tradition vi har i Sverige. Den ska vara precis färdig."

Författaren Fredriks egen favoritjakt är skogsfågeljakt. Efter att ha kommit hem efter en jakt med en orre häromåret, önskar sig numera ena dottern orre till middag varje födelsedag 5 september.


Bakom nya boken Från skott till stek står fotografen Charlie Bennet, kocken Kristin JOhansson och skribenten Fredrik Lundberg