bakgrund
Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Viltmat.nu

 

Vildsvinsskinka kommer att finnas på allt fler julbord i år

Vi ser en ökad försäljning av vildsvinsskinka på 10-15 procent, säger Pär-Ola Andersson på Skånska vilt, en av landets största vilthanteringsanläggningar.

Det stigande intresset för att äta ekologiskt är säkert en av anledningarna till att allt fler svenskar provar på att laga och äta vildsvin. Djuren har levt i det fria, och vildsvinskött är naturligt, utan tillsatser och antibiotika. Dessutom är köttet gott och nyttigt.
Förra året fälldes 97 000 vildsvin och i år lär det bli ungefär lika många.

Enligt en undersökning från HUI Research planerar var fjärde svensk att äta vildsvinskött det närmsta halvåret. Och sedan sommaren har intresset för vildsvinskött ökat hos 19 procent av svenskarna. De flesta konsumenter har en positiv inställning till viltkött (sex av tio) och intresset ökar.

- Vildsvinsskinka tillagas på samma sätt som tamgris, men vildsvinsköttet är mörkare och har en mer utpräglad viltsmak. Från jägarhåll ser vi det positivt att fler får ta del av ett fantastiskt livsmedel, säger Christina Nilson-Dag från Svenska Jägareförbundet.

Recept på Vildsvinsjulskinka!


Woka i skogen

En wok är den perfekta lunchen  i skogen, tycker Christina Nilson-Dag, infomationschef på Jägareförbundet. Ingredienserna kan varieras i det oändliga. Här delar Christina med sig av receptet som lagade till under en jakt. Christina steker allt hemma, så att det bara är att värma i skogen.


Kortfilmer som lär dig laga vilt

Jägareförbundet har gjort en serie filmer där viltkocken Christer Eklund
lär dig laga till olika styckningsdelar. Se hur man tillagar en älgrulle, hur man binder upp en älgentrecote med steksnöte, hur man gör en pulled pork på vildsvin, vilken temperatur man ska laga ett ytterlår i, hur man skär upp kött i rätt fiberriktning. Varje film är 2-7 minuter lång.


 

Ett samarbete inom Matlandet Sverige

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut