Allt du behöver veta om viltkött - Svenska Jägareförbundet
bakgrund

Allt du behöver veta om viltkött

 

Rysargryta med älg, ett av alla viltrecept på viltmat.nu

Se alla viltrecept - klicka här!


Nu får viltkött märkas "Från Sverige"

Märkningen Från Sverige växer och utvecklas. Lagom till jaktsäsongen breddas den frivilliga ursprungsmärkningen till att även omfatta det vilda köttet.
– Det finns en efterfrågan från jägarna och viltorganisationerna att kunna ursprungsmärka viltkött och charkuterier som innehåller viltkött, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning, som utarbetat regelverket tillsammans med vilthanteringsbranschen.
Viltkött som ursprungsmärks ska komma från djur som är jagade och hanterade på svensk mark. Djuren ska vara besiktigade av veterinär på av livsmedelsverket godkänd vilthanteringsanläggning. 

Vildsvinsfestival 21-30 okt

Fullt fokus på vildsvin gäller för fem Stockholmskrogar 21-30 oktober. 50 vildsvin har köpts in till restaurangerna som har fått utmaningen att komponera sin egen unika vildsvinsmeny enligt ”nose to tail”-principen, dvs så mycket som möjligt på grisarna ska användas.  – Genom vildsvinsfestivalen vill vi få fler gäster att upptäcka hur smakrikt och gott vildsvin är. Vi vill också medverka till att vildsvin får bättre fotfäste på landets restaurangmenyer, säger Nils Molinder, matkreatör på restauranggruppen Stockholms Restauranger & Wärdshus och Melanders. Nils är själv jägare och uppskattar vildsvin både i skogen och på tallriken. 
Under vildsvinsfestivalens invigning medverkade Christina Nilson-Dag från Jägareförbundet, som fick chans att berätta om vildsvin och prata med nyfikna restauranggäster om hur man tar jägareexamen och kan hämta sin egen mat från skogen.
Restaurangerna som medverkar är KB, Ulla Winbladh, Melanders Dalagatan, Melanders Täby, och Sjöpaviljongen i Alvik. 2 rätter kostar 350 kr, 3 rätter 425 kr. Se menyerna på www.vildsvinsfestivalen.se

Här kan du sälja ditt vilt!

I stället för att köpa en frysbox till, sälj en del av ditt viltkött vidare och se till att fler får smaka vilt. I Svensk Jakt nr 10 hittade vi den här utmärkta förteckningen över vilthanteringsanläggningar som tar emot vilt från jägare. Ladda ner 

Förvara fåglarna rätt

För bästa möjliga köttkvalitet, lägg fåglarna luftigt med brösten upp, tills de kan komma in i ett kylrum.

Jakten på gräsand är i full gång och sensommarvärmen håller i sig. Många vilthanteringsanläggningar som tar emot fåglar är bekymrade över att så mycket fågelkött har surnat på väg från jakten till slakteriet.
Var noga med att inte förvara fåglarna tätt intill varandra, på bilflak eller på marken vädjar de! Fåglar i en hög blir för varma och köttet förstörs. För bästa möjliga köttkvalitet,  lägg fåglarna luftigt och med brösten uppåt.

FEL! Ligger fåglarna tätt ihop blir värmen för hög och köttet surnar.

Viltmat

Läs mer här

Öster Malma