Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakt- och viltvårdsuppdraget

Var finns landets bästa Viltmatsrestaurang?

Ta chansen att vara med och tävla om eller nominera till titeln årets Viltmatsrestaurang 2011. Det är andra året som tävlingen genomförs och bakom priset står Svenska Viltmatakademien. Tävlingen genomförs i samarbete med tidningen RS.

2011-06-08

Svenska Viltmatakademien bildades 2009 med det uttalade syftet att främja komsumtion, nyttjande, betydelse, hantering och företagande kring viltköttet. Som ett led i detta arbete, delar Svenska Viltakademien ut priset Årets Viltmatsrestaurang för att uppmärksamma och uppmuntra duktiga restaurangaktörer som satsar på vilt.

Priset Årets viltmatsrestaurang tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt hanterar och marknadsför viltköttet för lönsamhet och utveckling i sin verksamhet.
Viltakademien arbetar även med att utforma utbildningar/kurser i och kring vilt och viltkött, från skog till bord. Dessa aktiviteter kan innefatta att framstående prestationer inom viltmatens område uppmärksammar, information sprids via olika media, kurser eller möten arrangeras eller utdelning av priser.

Gert Klötzke sitter i juryn som utser årets vinnare.
- Oavsett om man pratar ekologi, närproducerat eller humana slaktaspekter, är vilt det bästa kött man kan hitta. Därför känns det viktigt att uppmuntra både krögare och konsumenter att lära sig mer om vilt. Det är också en myt att det är svårt att laga vilt.
Det enda man egentligen behöver tänka på är att man måste vara lite mer försiktig med temperaturen eftersom viltkött är magert.

Vinnaren utses vid RS seminariedag Dining trends den 10 november 2011. Seminariet hålls i samband med mässan "Det goda köket" på stockholmsmässan i Älvsjö. Dining trends äger rum för femte året i rad och är ett årligt återkommande seminarium som behandlar morgondagens mat-, dryck-, och servicetrender ur olika perspektiv. Dagen vänder sig till hela restaurangbranschen inom privat sektor och är ett samarbete mellan RS och GastroNord.

Årets dining trends blir ett förmiddagsseminarium där temat blir Att marknadsföra sig genom sociala media.

Direkt efter seminariet kommer Svenska Viltmatakademien, i samarbete med RS, att presentera Årets viltmatsrestaurang på scenen till mässan det goda köket.

Kriterier för priset

 • Råvara
  - Säsong, jaktsäsong. Nyttja hela djuret, inte bara ädla detaljer. Lokal prägel.
 • Förädling
  - Kompositioner med andra råvaror. Egen tillverkning av charkprodukter och rökning, gravning, torkning, syrning. Traditionella (gamla) beredningssätt som gärna kan ha utvecklats vidare.
 • Presentation
  - Man har i sin verksamhet skapat en helhetslösning med vilt som en naturlig och bärande huvuddel. Inredning, utbildning, marknadsföring, meny etc, andas vilt, naturlighet och ekologiskt tänkande.

Juryn

 • Från Viltmatakademien: Anders Levén ordförande, Gert Klötzk.
 • Från RS: Lena Ilkjaer, chefredaktör.
 • I juryn finns också Magnus Nilsson, Fäviken, som represetant för föregående års vinnare.

Nominering

Skicka en kort text med beskrivning av restaurangen och menyn utifrån de kriterier som är angivna. Skicka nomineringen till: viltmatrestaurang@gmail.com eller till enskilda jurymedlemmar.

 • Dela med e-mail
 • Skriv ut
Tillbaka till överblick