EU parlamentariker gav stort stöd för jägarna - Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Meny

Förbundsnyhet

50 EU-parlamentariker skrev under för att Intergroup jakt ska återetableras i EU-parlamentet. Foto Alexander Louvet

EU parlamentariker gav stort stöd för jägarna

I samband med att den Europiska jägarorganisationen FACE arrangerade ett möte i Europeiska parlamentet den 10 september lovade 50 parlamentsledamöter från sju olika politiska grupper sitt stöd för att återetablera den politiska grupperingen ”Biodiversity, Hunting and Countryside” i dagligt tal kallad Intergroup Jakt.   

Torbjörn Larsson och Svenska Jägareförbundet leder arbetet i FACE.

2019-09-14

Den första Intergroupen Jakt bildades redan 1985 och har sedan dess varit en viktig kanal för parlamentet när det gäller att sätta jakten på den politiska agendan. Denna grupp har varit viktigt eftersom den öppnar dörrar till såväl kommissionen som parlamentet och många andra sammanhang.
Svenska Jägareförbundet, och Torbjörn Larsson, leder arbetet i den europeiska jägarorganisationen FACE, som representerar 7 miljoner jägare. Det är också FACE som ansvarar för sekretariatet i Intergroup Jakt.
Av alla beslut som passerar Sveriges riksdag har ungefär 60 procent sin bakgrund från något som inträffat i EU.
– Men när det gäller natur, jakt och miljö är det kring 80 procent som kommer från EU. Det gör det helt nödvändigt för jägarna att finnas på plats och kunna påverka systemet i Bryssel, säger Torbjörn Larsson.
Europa står inför många utmaningar när det gäller viltförvaltning och jakt. Svenska Jägareförbundet har på senare år utökat sitt samarbete med alla jägarorganisationer i Europa.
– ­Det är avgörande för den svenska jakten att jägarna har en stark röst i Europa. Jägareförbundet är på plats och jobbar dagligen med frågor som exempelvis varg, gäss, bly och vapen, säger Torbjörn Larsson.
– Vi får heller inte glömma att motståndet mot jakten växer sig allt starkare. Vi har 30 lobbyister mot 1 som jobbar emot oss i Bryssel. Vår närvaro är med andra ord helt avgörande för jaktens framtid, avslutar Torbjörn Larsson.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick