Svenska Jägareförbundet Jakt- och viltvårdsuppdraget

Meny

Jakt- och viltvårdsuppdraget

25 hundar har dött. Ännu saknas svar om orsaken bakom sjukdomsfallen. Foto: Eila Väisänen / Mostphotos

Oro efter att 25 hundar dött i Norge

Ett antal hundar har insjuknat i Norge med kräkningar och diarréer. 25 stycken har dött. Ännu saknas svar om orsaken bakom sjukdomsfallen.
– Vi har informerat Statens Veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket om att flera hundra norska hundar inom kort kommer till de svenska fjällen för att jaga ripa, säger Peter Ledin som är hundansvarig och regionchef i norr på Svenska Jägareförbundet.

2019-09-11

Beskedet från myndigheterna är att de följer utvecklingen i Norge noggrant. Men de ser ingen anledning i nuläget att stoppa norska hundar från att komma till Sverige.
– SVA har inte några uppgifter som visar att det är ett smittsamt utbrott, eller att det skulle innebära någon risk för hundar i Sverige. Därför har de inte vidtagit några åtgärder för att stoppa norska hundar från att besöka Sverige.
Peter Ledin förstår den oro som finns i jägarleden om att norska jägare skulle kunna bidra till att smittan sprids.
– Dock är det så att myndigheterna säger sig ha bra information och att de bevakar händelseutvecklingen. Detta beskedet kanske inte minskar oron, men det är bra att samhället är vaksamt och beredd att vidta åtgärder om det behövs.
Svenska Jägareförbundet lutar sig mot de rekommendationer som Kennelklubben gått ut med.
– Norska hundar är stoppade från utställningar, prov och tävlingar i Sverige. Vi tycker även att det är mycket olämpligt att ta med sig sin hund till Norge och vi uppmanar alla hundägare att vara extra försiktiga vid möten med andra hundar och undvika platser där det vistas många hundar förrän vi har ett bättre kunskapsläge.
– Därtill tycker vi att norska jägare som ska åka till Sverige måste vara extra noggranna med att deras hundar är friska, samt vidta största möjliga försiktighet. Vi vill inte ha hit smittan till Sverige säger Peter Ledin.
 

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick