Svenska Jägareförbundet

Meny

Förbundsnyhet

Flera fina framgångar för Svenska Jägareförbundets medlemmar under det gångna året.

Nytt jaktår – tillsammans jagar vi framåt

1 juli börjar ett nytt jaktår med nya jakttider och utmaningar, men blickar vi snabbt tillbaka på det gångna året hittar vi flera godbitar som Svenska Jägareförbundets medlemmar kan känna sig stolta över. Alltifrån förslag om höjd ersättning till eftersöksjägare och publishingpriset till boken Jägarskolan – till satsning på fjällråd och fjälljaktsfrågor och licensjakt på gråsäl. Gott nytt jaktår på er.

2021-06-30

Löshundsjakt blev klassat som svenskt kulturarv efter att Svenska Kennelklubben och Svenska Jägareförbundet under flera år arbetat för att trygga jakten med lös hund. Fantastiskt - Jakt med lös hund klassat som svenskt kulturarv - Svenska Jägareförbundet (jagareforbundet.se)

Rovdjursturné. Under några veckor i juli 2020 besökte dåvarande förbundsordförande Torbjörn Larsson rovdjursdrabbade län i Sverige. Fokus var att träffa lokalmedia och berätta om arbetet i vargfrågan. Budskapet var tydligt – Jägareförbundet vill ha så få vargar som möjligt. Förbundsordförande i varglän - Svenska Jägareförbundet (jagareforbundet.se)

Förbundets digitala föreläsningar gjorde succé när den så påtagliga pandemin tvingade alla att tänka om. För Jägareförbundet har bland annat det folkbildande uppdraget blivit utmanat och man har tvingats att hitta nya vägar för att på ett säkert sätt nå jägare och medlemmar. Succé för digital föreläsning - Svenska Jägareförbundet (jagareforbundet.se)

Boken Jägarskolan - Allt du behöver för att ta jägarexamen – vann 2020 års Publishingpris i kategorin Handböcker och läromedel.

–Väldigt roligt såklart. Det känns som ett kvitto på att vi lyckades när vi försökte göra den nya boken välkomnande, intressant och modern, säger författaren Ulf Lindroth. Jägarskolan vann prestigefyllt pris - Svenska Jägareförbundet (jagareforbundet.se)

Viltvårdsfonden - hårt arbetet gav framgång. Allt sedan regeringen fattade beslut om att förändra hur medlen ur fonden skulle fördelas och nyttjas har många i förbundet arbetat hårt för att jägarnas inbetalda pengar ska hamna rätt. Pengarna ska tillbaka till jägarna och göra nytta för jakten. Viltvårdsfonden: Hårt arbete gav framgång - Svenska Jägareförbundet (jagareforbundet.se)

Höjd ersättning till eftersöksjägare. Det är ingen slump att Naturvårdsverket föreslår en höjd ersättning till de jägare som deltar i arbetet med trafikskadat vilt. Tvärtom.
– Detta är resultatet av ett långsiktigt och enträget arbete av Svenska Jägareförbundet. Att denna fråga är viktig syns om inte annat på hur många motioner vi haft kring trafikeftersök de senaste åren, säger riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné. Höjd ersättning till eftersöksjägare en ny framgång - Svenska Jägareförbundet (jagareforbundet.se)

Äntligen licensjakt på gråsäl. Tidigare har endast skyddsjakt, omgärdad av en rad krångliga villkor, varit möjlig. Licensjakten är något som Jägareförbundet tillsammans med kustbor och skärgårdsfiskare jobbat för i många år.
– Äntligen! Ett glädjande besked som vi väntat länge på, säger Anders Iacobaeus, ordförande kustjaktgruppen Svenska Jägareförbundet. Äntligen licensjakt på gråsäl - Svenska Jägareförbundet (jagareforbundet.se)

EU-kommissionen ändrade kritiserat jakt- och fiskeförbud: Stor framgång för Svenska Jägareförbundet

– Efter massiv kritik från både jägarkåren och en rad medlemsstater, däribland Sverige, har EU-kommissionen nu valt att ta bort de negativa skrivningarna om jakt och fiske för strikt skyddade områden, det som Svenska Jägareförbundet arbetat hårt för. Europaparlamentet fattade även ett viktigt beslut gällande import och export av jakttroféer, en framgång för förbundet och inte minst den internationella viltvården, säger Peter Eriksson, ny förbundsordförande Svenska Jägareförbundet. EU-kommissionen ändrar kritiserat jakt- och fiskeförbud: Stor framgång för Svenska Jägareförbundet - Svenska Jägareförbundet (jagareforbundet.se)

Lodjursjakten kan flyttas till februari. Svenska Jägareförbundet har under flera år velat flytta lodjursjakten, eftersom snöförhållandena oftast är dåliga i mellersta och södra Sverige under mars månad. Nu har Naturvårdsverket lagt ett förslag till ändring av lodjursjakten, helt enligt förbundets förslag. Lodjursjakten kan flyttas till februari efter förbundets förslag - Svenska Jägareförbundet (jagareforbundet.se)

Satsning på fjällråd och fjälljaktsfrågor. Förbundsstyrelsen i Svenska Jägareförbundet tillsatte ett antal representanter i fjällrådet för att bland annat ingå i utredningen om en ny renskötsellag.
– Åtgärderna är ett steg i ledet för att samla kompetens och organisationen för att kunna arbeta långsiktigt med fjälljakten, säger Gun Fahlander, ordförande i fjällrådet. Satsning på fjällråd och fjälljaktsfrågor - Svenska Jägareförbundet (jagareforbundet.se)

 

Nu önskar vi er alla ett riktigt gott nytt jaktår, där vi fortsätter vårda det vilda och ta ansvar för Sveriges fina jakt. Att vi dessutom stadigt ökar i antal medlemmar är väldigt roligt. Tillsammans jagar vi framåt.

 

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick