Vildsvinen ökar – Jägareförbundet och LRF på plats i TV4 Nyhetsmorgon - Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Meny

Förbundsnyhet

LRF's Palle Borgström och Jägareförbundets Daniel Ligné i TV4 Nyhetsmorgon.

Vildsvinen ökar – Jägareförbundet och LRF på plats i TV4 Nyhetsmorgon

Lantbrukarna får sina grödor skadade och när vildsvinen ökar i antal blir det ohållbart ekonomiskt menar LRF. Riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné vill dessutom se fler lägga en vildsvinsstek på grillen. Men då är det viktigt att jägarna får sälja vildsvinskött, så köttet når ut till fler. Det här är något som många jägare väntar på.

2021-07-13

Vildsvinen ökar i antal och ett bättre samarbete mellan jägare och lantbrukare behövs för att hålla nere stammarna. Men även bättre lagstiftning som underlättar. Lokalt drabbas lantbrukarna hårt ekonomiskt när det blir stora skador på grödor.

– Lokalt måste man ta krafttag men jägarna behöver även politiska beslut som gör det möjligt att reglera vildsvinstammen, viktigast av allt just nu är att få sälja vildsvinskött. Vi vill kunna skjuta fler vildsvin och sedan sälja det till grannen, lokala Ica-handlaren eller lokala pizzerian. Det är ett viktigt beslut vi väntar på, att få sälja vildsvinskött småskaligt, säger riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

LRF’s Palle Borgström fanns även på plats i TV4 Nyhetsmorgon och beskrev problematiken för de områden som har störst problem.
– Många lantbrukare får idag välja bort mera lönsamma och välja mindre lönsamma grödor för att inte få dem förstörda av vildsvin. I stora delar av södra Sverige är det vildsvinen och andra vilt som bestämmer vad man kan odla. Skadorna varierar över landet men lokalt kan det vara så stora skador att man ger upp att bruka vissa fält, ja till och med ger upp hela gårdar, säger Palle Borgström, ordförande Lantbrukarnas riksförbund.

– Jägarna sköt 35% fler vildsvin senaste året mot året innan. Det handlar mer om att jägarna ska räcka till, vi behöver bli fler som kan sitta ute och vakta grödor under sommarnätterna. Det som behövs är avsättning för vildssvinskött, fler måste våga lägga en vildsvinsstek på grillen i sommar. Finns den efterfrågan ja då kommer jägarna att jaga mer, säger Daniel Ligné.

– Grundproblematiken är idag att vi behöver en lagstiftning som kan hantera för stora stammar och inte bara skydda små stammar. Vi behöver införa försäljning av vildsvinskött här och nu, säger Palle Borgström, ordförande Lantbrukarnas riksförbund.

Se TV4’s inslag här.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick