Svenska Jägareförbundet

Meny

Landet runt

Frida Norell med beaglarna Ixa och Mira. Foto: Frida Norell

Hon samlade flest björnspillningar i Dalarna

Den 31 oktober avslutades björnspillningsinventeringen med fina resultat. Insatsen och engagemanget från framför allt jägare gjorde att fler prover än någonsin skickats in. Även om det är många som bidragit så finns det en jägare i Dalarna som sticker ut lite extra med hela 27 inskickade prover.

2022-12-08

Frida Norell är hemmahörande i Bomansberg som ligger utanför Mora. Där bor hon med sin familj och två beaglar som används till att jaga hare och räv. I hemmet finns också en finnstövare som hennes bror äger som ska inriktas på rovdjur. Hela familjen är engagerade inom jakt och har bidragit med en insats utöver det vanliga med över 44 inskickade prover.

- Jag sparar min semester till jaktsäsongen och åker igenom min jaktmark nästan dagligen. Det blir många timmar i skogen och ibland har inte provrören räckt till under en dag. Jag har sett en ökning av spillning från år till år men just 2022 tog priset. Vi skjuter dessutom björn på licensjakten både här och på markerna runtom men det hinner bara gå ett dygn och någon timme så är det fullskjutet, berättar Frida Norell. 

Hela Fridas familj har engagerat sig i inventeringen genom att aktivt själva samla prover men också uppmanat och hjälpt andra som visat intresse. De har då demonstrerat hur du gör insamlingen samt visat hur man fyller i det medföljande papperet som ligger i provpåsen.

- Vi jägare och övriga har ställt upp på att göra detta jobb med björnspillningsinventering och hoppas nu att det ger utdelning på att visa de olika individer som faktiskt finns. Därefter är det upp till Länsstyrelsen att göra det enda rätta med att öka på tilldelningen till kommande licensjakter, fortsätter Frida Norell.

Dalarna skickade detta år in 2059 prover i jämförelse med 1100 prover vid förra inventeringen 2017. Antalet personer som engagerat sig har också ökat från 500 till ca 800.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick