JO Pettersson till minne - Svenska Jägareförbundet

Opinion

JO Pettersson. Foto: Per Klaesson

JO Pettersson till minne

MINNESORD. JO Pettersson var jaktledare på sin jägmästarkurs 1956–1960 och jag på min 1958–1962. Ordningen på ”Skogis” var att farfarskursen introducerade sonsonkursen i allt – stort som smått. JO och jag hade mycket nära och goda kontakter i alla jaktliga frågor. Detta lade grunden till en livslång vänskap.

Bo Thelander. Foto: Magnus Rydholm

2018-04-06

Som färdig jägmästare gjorde JO ett besök på Jägareförbundet som riksjaktvårdskonsulent. Besöket blev kort. 1966 efterträdde jag honom på posten. JO återfanns på Naturvårdsverket.
Trots uppenbara kollisionsrisker i vissa frågor skar det sig aldrig allvarligt mellan JO och mig. I stället arrenderade vi jaktmarker tillsammans, fiskade lax i Mörrum, jagade under en lång följd av år ripor i ett enastående jämtländskt fjällområde och var inte sällan bjudna tillsammans på olika jaktliga begivenheter.
JO var en synnerligen rak, generös och angenäm människa. Generositeten tog sig bland annat uttryck i inbjudan till rådjursjakt, stövarjakt efter vintervita harar samt högklassig sommarjakt efter sträckande morkullehannar (denna jakt är som bekant ett minne blott efter klåfingrigt myndighetsingripande). Sist men inte minst ska nämnas det fantastiska kräftfiske som JO bjöd på.
JO:s insatser för den svenska jakten under Naturvårdsverkstiden var enastående. Allt gick inte hans väg, men utan JO:s klokhet, framsynthet och förmåga att gjuta olja även på upprörda vatten hade jaktens situation i samhället kunnat vara av helt annat slag än den är i dag.
JO:s arbete som ordförande i Jägareförbundet under en åttaårsperiod, 1988–1996, förtjänar sin alldeles egna historia. Här måste jag nöja mig med att ställa frågan: Kunde vi haft någon bättre?

Bo Thelander
Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet 1966–1998