En resa tillsammans - för jaktens bästa - Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Meny

Opinion

Foto: Oscar Lindvall

En resa tillsammans - för jaktens bästa

På samma sätt som vi i Jägareförbundet kraftsamlar och samverkar när vi vill förbättra jakten i Sverige, lika viktigt är det att vara kompetensstarka och enade på EU-nivå. Vi ska som en röst stå upp för en hållbar jakt och brukande när så behövs, skriver förbundsordförande Torbjörn Larsson.

Torbjörn Larsson Ordförande Svenska Jägareförbundet. Foto: Madeleine Lewander

2018-10-26

Äntligen är det högsäsong för jakten runt om i landet. Tiotusentals jägare är ute i skog och mark och om jaktlyckan inte ler mot oss varje gång, har jag sett att det är ett riktigt fint år för karljohan och kantareller. Skogens guld kan vara mycket som ni vet.

Det råder också högtryck i Svenska Jägareförbundet. Ni medlemmar gav oss ett tydligt uppdrag vid årsstämman i Kiruna i somras, Jakten på framtiden 2024.
I korthet innebär det att Svenska Jägareförbundet ska sätta medlemmarna ännu mer i fokus. Vi ska helt enkelt bli bättre på att berätta vad vi gör för dig som medlem och tillvarata dina intressen.
Vi vill att riktigt många blir medlemmar hos oss. Då har vi kraften att göra ännu mer för jakten och för dig som medlem.
Det här tror jag är helt rätt för Jägareförbundet och en resa jag ser fram emot att göra tillsammans med er. Svensk viltförvaltning och förbundets medlemmar förtjänar det bästa.
Nu ska vi, era valda representanter i kretsar och länsföreningar, börja leverera.
Tillsammans med personalen planerar vi nu hur resan ska påbörjas. Vi kan redan konstatera att det är väldigt viktigt att vi alla hjälps åt. Från jaktvårdskretsen till länsföreningen och hela Svenska Jägareförbundet.
Då vi mobiliserar från djupet blir vi starka.

Som flera av er redan vet valdes jag nyligen till ordförande för den europeiska jägarorganisationen FACE, en sammanslutning av jaktorganisationer från hela Europa.
Det är ett tydligt kvitto på att man på kontinenten ser och uppskattar vår kompetens och vår viltförvaltning i Sverige.
På samma sätt som vi i Jägareförbundet kraftsamlar och samverkar när vi vill förbättra jakten i Sverige, lika viktigt är det att vara kompetensstarka och enade på EU-nivå.
Vi ska som en röst stå upp för en hållbar jakt och brukande när så behövs. Såväl på europeisk nivå som här hemma i Sverige.

Nu har vi ännu bättre möjligheter att tydligt föra fram våra perspektiv och synpunkter direkt till dem som fattar beslut i Bryssel. Dessa möjligheter ska vi ta tillvara.
Det finns ett antal frågor där EU har stor inverkan på vår viltförvaltning. Rovdjurspolitiken är kanske det tydligaste exemplet, men även skarv och säl är frågor där det inte räcker med att Stockholm håller med oss.
Jag ska göra allt jag kan för att flytta fram jaktens positioner.
Både hemma och i Bryssel.
Torbjörn Larsson
Ordförande Svenska Jägareförbundet

Förbundsledare i Svensk Jakt nr 11/2018

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick