Svenska Jägareförbundet Jakt- och viltvårdsuppdraget

Meny

Pressmeddelande

Gratis viltapp – nu ännu bättre

Barn och ungdomars besök i naturen minskar. Samtidigt visar forskning att rädslan för vilda djur ökar. Men det finns också undersökningar som visar att det finns en stor nyfikenhet på naturen. Med hjälp av en gratisapp hoppas Svenska Jägareförbundet att fler på ett enkelt sätt ska hitta kunskap om svenska viltarter.

2018-04-11

Barn och ungdomars besök i naturen minskar. Samtidigt visar forskning att rädslan för vilda djur ökar. Men det finns också undersökningar som visar att det finns en stor nyfikenhet på naturen.

Med hjälp av en gratisapp hoppas Svenska Jägareförbundet att fler på ett enkelt sätt ska hitta kunskap om svenska viltarter.


– Jägare älskar djur och natur. Vi tycker det är tråkigt att kunskapen om och besöken i naturen minskar. Okunskap och likgiltighet är ett av de största hoten. Botemedlet är kunskap, säger kommunikationschef Magnus Rydholm.

Svenska Jägareförbundet gjorde därför en gratisapp som innehåller kunskap (texter, spårtecken, foton, läten) om våra vanligaste fågel- och viltarter.

Viltappen som Svenska Jägareförbundet lanserade för några år sedan hjäper användaren till att hitta fakta och kunskap om viltarter och fåglar. Intresset för appen har varit stort. Över 50 000 nedladdningar har gjorts. Appen är gratis och har fått höga betyg.

– Syftet med appen är inte främst att nå jägare, utan att nå barn, ungdomar och naturintresserade. Ser de ett spår, ett djur eller en fågel ska de kunna hitta vilken art det gäller. Allt som ökar kunskapen och förståelsen av naturen är positivt.

Bland annat finns en kamerafunktion med inbyggda spår som gör att man får hjälp att se skillnad på olika spårtecken.

– Vi hoppas att många fler använder appen. Att skolor, förskolor nyttjar den i undervisningen. Och att människor i förlängningen lär sig mer om naturen och förstår hur viktig den är, säger Magnus Rydholm.

Nu har viltappen uppdaterats med 49 arter, mängder av djur- och fågelläten, spår och fler bilder.

– Förstår man inte det delikata samspelet i naturen baserar människor ofta sina åsikter på känsla istället för fakta. Sådana åsikter är många gånger felaktiga och kan i all sin välmening ge motsatt effekt. Därför behövs mer kunskap om djur och natur, säger Magnus Rydholm.

Viltappen finns att ladda ner på Google Play och App Store.


Mer information:

Magnus Rydholm, kommunikationschef, telefon 070-319 66 76

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick