Låt jägarna sälja vildsvinskött! - Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Meny

Pressmeddelande

Låt jägarna sälja vildsvinskött!

Svenska Jägareförbundet vill att småskalig försäljning av vildsvinskött direkt från jägarna ska bli tillåtet. Det skulle minska vildsvinsskadorna i jordbruket och öka tillgången på hållbart viltkött till konsumenter.

2017-08-30

Svenska Jägareförbundet vill att småskalig försäljning av vildsvinskött direkt från jägarna ska bli tillåtet. Det skulle minska vildsvinsskadorna i jordbruket och öka tillgången på hållbart viltkött till konsumenterna.

- Vi jägare känner ett ansvar att tillsammans med markägare och arrendatorer få ner omfattningen av vildsvinsskadorna och då är ett ändrat regelverk för försäljning av vildsvinskött ett bra verktyg, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

I Tyskland finns ett fungerande system som mycket väl kan fungera även i Sverige. Det innebär att köttet trikintestas hos godkänt laboratorium och att det sedan finns spårbarhet varifrån det kommer. Samt att jägarna certifieras med en utbildning som säkerställer att köttet är rätt hanterat.

Intresset för ekologiska livsmedel ökar, till vilket viltköttet räknas. Det är magert, rikt på mineraler, fritt från tillsatser och läkemedel.

- Viltkött är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel, men för att få ut mer till konsumenter behövs enklare regler – som det finns vid försäljning av till exempel älg, hjort och rådjur. Med enklare regler slipper jägarna långa bilkörningar till vilthanteringsanläggningar som ofta är dyrare än betalningen för köttet, vilket idag avhåller jägarna från att både fälla och sälja vildsvin.

Det mesta av de 20 000 ton viltkött som fälls årligen hamnar därför i jägarnas egna frysar.

Svenska Jägareförbundet vill att regeringen förenklar regelverket. Det skulle öka jakttrycket på vildsvin och ge fler konsumenter tillgång till naturligt viltkött på tallriken.

För mer information

Förbundsordförande Torbjörn Larsson, 0708-188 100

Foto: Magnus Rydholm

Foto: Göran Ekström

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick