​Goda råd till tjejer som vill börja jaga! - Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Meny

Pressmeddelande

Goda råd till dig som vill bli jägare. Foto: Johanna Thörnqvist

​Goda råd till tjejer som vill börja jaga!

Om en vecka startar jaktsäsongen! Och det är nu som många är nyfikna på att börja jaga och ta jägarexamen. Men de som aldrig tidigare kommit i kontakt med jakt har säkert många frågor hur man blir jägare. Här ger Ewa Klingspor, en riktigt erfaren jägare, råd till dig som vill börja jaga.

Ewa Klingspor

2018-08-08

Efter sommaren brukar många bli nyfikna på att börja jaga och ta jägarexamen. Men du som aldrig tidigare kommit i kontakt med jakt har säkert många frågor hur man blir jägare.

Här ger Ewa Klingspor, en riktigt erfaren jägare, råd till dig som vill börja jaga. Ewa har jagat hela sitt liv, var en av de första att starta ett kvinnligt jaktlag som i 20 år arrenderade jaktmark utanför Södertälje. Ewa har även bildat Svenska Jägareförbundets kvinnliga nätverk, JAQT ((Jagande kvinnor i tiden) och coachat många kvinnor ut i jakten.

Ewas råd till dig som vill bli jägare:

Ta jägarexamen på ett ställe med bra rekommendationer, t ex genom Studiefrämjandet. Den består av teori; lär dig mycket om djur, natur och jakt. Därefter praktik; skytte och säker vapenhantering. Efter jägarexamen kan du skaffa licens på bössa, börja jaga och glädjas åt att själv kunna skaffa dig hållbart viltkött.

Gå med i JAQT på din ort. De arrangerar skytteträning, styckkurser, jakter mm

Träna skytte – det är kul. Närmaste skjutbana hittar du här!

Skaffa dig en coach- en erfaren jägare som du kan följa med ut och fråga till råds.

Du behöver inte börja med att köpa värsta jaktutrustningen. Första bössan kan vara begagnad, men se till att den ligger bra mot din axel och armar/händer/öga.

Fråga om råd, de flesta jägare delar gärna med sig av sin kunskap och erfarenheter.

Sprid ut att du har börjat jaga och gärna följer med ut på jakt. Det kan räcka med att sitta bredvid en jägare på pass eller gå i drev.

En del börjar sin jaktliga bana som hundförare, dvs skaffar en jakthund och kommer ut på jakter den vägen. Apporterande fågelhund, drivande hund, stötande hund… det finns många olika raser för olika jaktformer.

Det är dyrare att jaga i södra Sverige, framför allt runt Stockholm/storstäder. Ta dig ut på landsbygden för där finns fler tillfällen att komma ut på jakt och det är billigare där att gå med i jaktlag och arrendera mark eller köpa in sig på enstaka jakter.

Slutligen, eftersom Ewa är skicklig på att ta hand om och tillaga vilt, ger hon ett sista tips: ”Kött från vilt är det yttersta exemplet på det naturliga kretsloppet och att få äta och bjuda på det kött man följt från skott till gryta är en fantastisk känsla dessutom magert gott och klimatsmart. För jättebra råd och recept gå till www.viltmat.nu

Läs mer om jägarexamen här

Fakta kvinnliga jägare: I Sverige finns det cirka 20 000 kvinnliga jägare och de ökar för varje år. Var femte som tar jägarexamen är idag en kvinna. Av hela jägarkåren (ca 300 000) utgör kvinnorna 7 procent.

JAQT – Svenska Jägareförbundets kvinnliga nätverk som finns runtom i landet

För mer information: ewaklingspor@gmail.com

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick