Svenska Jägareförbundet

Meny

Foto: Anette Gustafsson

Användningsområde

Rasen används som stående fågelhund och som apportör både på land och i vatten. Men den kan även användas vid stötjakt (det är dock inte säkert att den driver med skall), samt vid eftersök på trafikskadat/skadeskjutet vilt. Den håller spontant god kontakt under jakt, har en utmärkt näsa och är en mycket god viltfinnare med utmärkta ståndegenskaper. Det är med andra ord en mångsidig jakthund när den är som bäst.

Rasen kräver en del motion, men den måste få arbeta och använda sin näsa och utnyttja sin arbetskapacitet. Den passar därför inte så bra enkom till sällskap, då det i grunden är en jakthund.

Hälsa

Den korthåriga vizslan får i grunden anses vara en frisk och sund ras. Rasen deltar tillsammans med alla kontinentala fågelhundsraserna inom Svenska Vorstehklubben (SVK) i ett övervakningsprogram avseende höftledsdysplasi, (HD)-förekomst, där målmedveten avel skall förebygga uppkomst av HD hos dessa arbetande fågelhundar.

Egenskaper - mentalitet

Utmärkande för rasen är att den är livlig och mycket lättlärd. Det beror bland annat på att den tar åt sig tillrättavisningar förhållandevis lätt, men också relativt lätt skapar minnesbilder av obehag/olust, vilket i sin tur gör att man kan få problem med att få hunden att glömma saker som till exempel varit obehagliga eller skrämt den. Den knyter snabbt starka band med sin förare och vill vara i närheten av sin ägare. Det medför även en viss vaktinstinkt.

Storlek och utseende

Den korthåriga vizslan är en medelstor jakthund med torr, senig konstruktion och ädelt utseende utan att den blir alltför lätt och elegant eller tung. Smidighet och styrka är utmärkande för rasen. Färgen ska vara djupt gulröd, men beskrivs bäst som färgen på ovandelen av en småfranska. Både nostryffel och ögonfärg ska harmoniera med pälsfärgen.

Pälsvård

Pälsen ska vara kort och tät och hela kroppen skall vara behårad. Underull saknas. Det har betydelse vid t ex apportering i höst- eller vinterkalla vatten, då vizslan har svårare att sitta och vänta långa stunder, då den helt enkelt fryser efter ett tag. Vid hårfällningen kan det möjligen vara lämpligt att borsta hunden. I övrigt kräver pälsen ingen särskild skötsel.

Historik

Redan under medeltiden nämns ”vizsla” och visas bilder på vizslan i olika skrifter (vizsla betyder fågelhund på ungerska). Flera olika jaktraser har korsats in för att stärka och förbättra rasens egenskaper under bl.a 1800-talet. Båda världskrigen innebar att stora delar av populationen gick förlorad och rasen fick återskapas. Den korthåriga vizslan har använts vid all sorts jakt, så väl fågel som klövvilt, så väl före som efter skott. FCI erkände rasen 1936.

2012-10-21 2021-03-29