Hantera jaktsabotörer rakt och rätt - Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Meny

Att hota människor och avsiktligt sabotera jakt är en brottslig handling. Foto: Madeleine Lewander

Hantera jaktsabotörer rakt och rätt

Personer som medvetet vill sabotera och förstöra jakter har blivit allt mer utagerande och hotfulla. Att hota människor och avsiktligt sabotera jakt är en brottslig handling.
– De här människorna provocerar ofta jägarna på ett mycket utstuderat och närgånget sätt. Därför är det så viktigt, att vi som jägare har funderat till innan, så att vi kan agera klokt och tydligt i situationen, säger Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.

Maskerade och hotfulla. Så upplevs ofta de organiserade jaktsabotörerna när de dyker upp och vill förstöra din jakt. Då är det viktigt att agera på ett lugnt och klokt sätt.
– Det är lätt att säga, men vad vi än gör så får vi inte låta oss provoceras, trots att dessa människor gör allt i sin makt för att få oss ur balans, säger Bo Sköld.

Svenska Jägareförbundet tog 2012 fram en broschyr som heter ”Att hantera jaktsabotage”.
– Den är fortfarande aktuell. Tyvärr måste vi jägare lära oss att hantera denna typ av provokationer, från ett fåtal människor. Sabotörerna vill inget hellre än att få oss att bryta mot lagen och gärna visa upp en dålig bild av oss jägare. Det får vi inte nedlåta oss till, säger Bo Sköld.
– De som saboterar för jägare och lantbrukare ska polisanmälas. Dessa brott måste sedan prioriteras av polisen så att personerna döms. Det är oacceptabelt att laglydiga människor ska utsättas för denna typ av brott, säger Bo Sköld.

Sju snabba tips.

  1. Låt er inte provoceras och behåll lugnet.
  2. Förklara att sabotörerna stör jakten och be dem avlägsna sig.
  3. Polisanmäl sabotörerna och be om hjälp att hantera situationen.
  4. Filma och dokumentera händelsen.
  5. Avdela ett par personer som stannar kvar. De andra lämnar platsen.
  6. Se till att personer med vapen inte kommer i diskussion med sabotörerna.
  7. Om möjligt fotografera ansikten och bilnummer.

Det kanske absolut viktigaste, är att i förhand ha diskuterat jaktsabotage i jaktlaget och hur man bör agera om det händer vid jakten.

Att hantera jaktsabotage


  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2019-09-03 2019-09-03