Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakt- och viltvårdsuppdraget

Är det varmt ute är det extra viktigt att ta hand om det fällda viltet snabbt och på rätt sätt. Foto: Mostphotos

Bockjakt - bra tips för ännu bättre kötthantering!

Nu går vi jägare man ur huse för att skörda av de viltstammar vi vårdar resten av året. I augusti startar jaktåret på riktigt med gåsjakt, duvjakt och bockjakt. Sedan följer premiärerna för andjakt, björnjakt, ripjakt och norrländsk älgjakt i snabb takt. Tänk dock på kötthantering och val av ammunition för att få bästa möjliga viltkött.

2017-08-08

Varje år får vi ungefär 17 000 ton viltkött från den svenska jakten. Det är ett fantastiskt livsmedel och en värdefull resurs. Men för att hålla hög kvalitet måste köttet hanteras på rätt sätt, och den planeringen måste börja redan innan du ger dig ut för att jaga.

Till att börja med: självklart använder du engångshandskar och ren kniv när du tar ur, skottrensar och styckar. Så här års tillväxer bakterier extra snabbt, vilket kan förstöra ditt viltkött om du inte är försiktig.

I början av jaktsäsongen är det ofta fortfarande varmt. Därmed kan det vara svårt att få slaktkroppen att svalna tillräckligt snabbt. Därmed behöver du ta ur skjutna djur snabbare än på vintern, då det istället kan vara en fördel att slaktkroppen inte kyls ned så snabbt. Rådet att hänga slaktkroppen med skinnet på fungerar ofta inte heller, eftersom köttet då lätt surnar. Trots att bakterierna tillväxer snabbare i värmen kan det alltså nödvändigt att flå slaktkroppen direkt, istället för att behålla skinnet på som skydd mot bakterier. Det gäller framför allt större klövvilt.

Dessutom är det gott om flugor. De klarar till och med av att snabbt lägga ägg i hålen efter hagel på ourtagna fåglar om man har otur, så viltsäck är ofta nödvändigt. Inte bara i slaktboden, utan du kan behöva ha med en viltsäck ut på jakten. Tänk även på att inte stoppa ned fågel i ryggsäcken, utan häng dem luftigt i viltsäck utanpå. Självfallet bör man så gott det går försöka hålla fällt vilt ur direkt solljus tills man kommer till slaktboden.

Du bör även se till att du inte får rester av bly från ammunitionen i viltköttet. Det enklaste sättet att undgå det är att använda blyfri ammunition. Det finns idag bra alternativ både för kula och för hagel. Använder du kula med blykärna bör du skottrensa med en rejäl marginal opåverkat kött runt sårkanalen. Blyhagel kan också ge blyfragment, så du bör skottrensa även hagelskjutet vilt noga. Putsa bort allt kött som ser ut att vara påverkat av hagel.

Följer du ovanstående råd så minimerar du risken att ditt viltkött förstörs, och kan istället njuta av det under resten av året.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick