Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakt

Löshundsjakten är ett kulturarv och en grundförutsättning för att vi jägare ska kunna bedriva mycket av jakten i Sverige. Foto: Mats Sjölander

Nu tar vi hälg

Storslagen natur, dimmiga eller kanske rentav frostnupna tidiga morgnar och hundar och ståndskall i skogen. Den svenskaste av jakter är här igen, men till skillnad från tidigare år är det inte längre älgjaktspremiär andra måndagen i oktober. Nej. I år startar jakten på älg 8 oktober, imorgon fredag.

När 80 000 älgar skjuts blir det 80 miljoner portioner hälsosamt och nyttigt älgkött per år. Foto: Charlie Bennet

2021-10-07

Imorgon fredag drar den alltså i gång – älgjakten. I norr har det jagats älg under september men nu är det även mellersta och södra Sveriges tur. Från och med i år har älgjakten fått ett fast startdatum till 8 oktober. Men alla kommer inte att börja jaga på fredag. Utan många jaktlag väntar några veckor för att brunsten ska vara över. Under årets jakt kommer drygt 80 000 älgar att fällas, ungefär samma antal som förra jaktsäsongen. Det kommer ge 80 miljoner portioner (nästan 8 000 ton) hälsosamt, klimatsmart och nyttigt älgkött. Från djur som levt fritt i naturen.

Älgjakten är för många årets absoluta höjdpunkt, en av få nutida aktiviteter som knyter band mellan generationer.
– Det är en tradition och en kultur där älgen är en resurs, en nationalsymbol och stommen i den svenska jakten. Dessutom ger den ett nyttigt och klimatsmart kött, säger Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet. 

Jägare umgås och upplever spänning och gemenskap. Vänner, grannar och hemvändare samlas – unga som gamla, män som kvinnor med inskjutna vapen, en och annan kaffetermos i ryggsäcken och vältränade jakthundar.
– Älgjakten är unik för Sverige och sker oftast med hund. Löshundsjakten är ett kulturarv och en grundförutsättning för att vi jägare ska kunna bedriva mycket av jakten i Sverige, det är nödvändigt i stora delar av de svenska skogarna, säger Anders Nilsson. 

Några av våra älgrecept

Laga älggrytan i ugnen - Svenska Jägareförbundet (jagareforbundet.se)

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin | Viltmat | Svenska Jägareförbundet

Älgfilé med smörkokt spetskål och parmesan | Viltmat | Svenska Jägareförbundet

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick