Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakt

13 tips för lyckad bäverjakt. Foto: Mostphotos

13 tips för lyckad bäverjakt

Det doftar vår i skogen och plötsligt sjuder markerna av liv efter vintern. Den som någon gång suttit vid ett porlande vattendrag en april- eller majmorgon när fågelsången vaknar till liv brukar vara fast – bäverjakt kan vara en fin och spännande upplevelse. Men tänk på att: Reka innan jakten så du vet var bävern har sin hydda och mest aktiva matplatser. Gå rätt i vinden. Och missa inte att ta vara på gällpungarna. En brännvinskrydda som ger en alldeles speciell upplevelse.

Bäverdamm i Värmland. Foto: Mostphotos

2023-04-11

Bävern tillhör gnagarna och har rejäla gnagartänder. Den är väl anpassad för ett liv i vatten. Pälsen är väldigt tät för att isolera mot väta och köld. När den simmar använder den de stora simhudsförsedda bakfötterna för att skjuta fart och svansen som styrorgan. När bävern dyker sluts både öron- och näsöppningar. Den kan vara under ytan upp till 15 minuter.

Bäverdammar kan berika landskapet genom att göra det mer varierat. Det kan gynna flera växt- och djurarter. Men när bävrarna bygger sina dammar, kan värdefull skog översvämmas och skadas. Det orsakar lokala problem, vilket också är fallet med bäverns påverkan på vägar och jordbruksmark. På grund av sitt värdefulla skinn och sitt gäll jagades bävern tidigare intensivt i hela Europa. Vid slutet av 1800-talet var den utrotad i många länder, så även i Sverige. Men år 1922 återinplanterades bävern i vårt land och en inventering 1977 visade att ca 40 000 bävrar fanns i landet. År 2005 skattade SLU den svenska stammen till omkring 130 000 djur.

Vanligaste jaktmetoderna är vakt- och smygjakt samt jakt från kanot och båt. Även fällfångst förekommer. Med slagfälla krävs speciellt tillstånd samt utbildning. Svenska Jägareförbundet genomför flera sådana kurser varje år. Levandefångstfälla däremot, kräver inget tillstånd eller utbildning men ska vittjas varje morgon. 

13 tips till lyckad bäverjakt:

Reka: Leta efter färska matplatser med nyskalade pinnar. Titta efter gångar upp och ned ur vattendrag. Ta gärna ett par kvällar och kikarspana och lär dig bäverns vägar och rörelsemönster. All tid du lägger på planering och förberedelse innan jakten, ger en ännu bättre jaktupplevelse och gott resultat.

Vinden: Positionera dig rätt i vinden. Luktsinnet är bäverns starkaste sinne.

Säkerhet: Röj och glesa ur strandkanten från sly och buskar. Kolla skjutvinklar och kulfång. Tänk på att kulan kan gå långt över vatten. Om ni jagar från kanot eller båt, sitter skytten i fören.

Precision: Ta alltid stöd om det går. Träffytan på en bäver är inte så stor.

Håll avstånd till hyddan: Trampa inte runt för nära hyddan, bävern känner av vibrationer och rörelser. Håll uppsikt över dammvallen.

Tidpunkt: Var på plats i tid. Bävern är aktiv morgon och kväll. Smyg ut i god tid innan eller före solens upp- och nedgång.

Avskjutning: Sikta in dig på ungdjuren om stammen vill behållas. Det kan vara svårt att komma över breda och djupa vattendrag om bävern ligger skjuten på andra sidan. Tänk på det innan du avlossar skott.

Träffa rätt: Det blir ofta nära håll så skjut in ditt vapen för det. Lär dig bäverns anatomi, träffytan är ganska liten. Vänta tills den går upp på land. Undvik att skjuta bävern där den kan dras med av strömmen eller sjunka. Efter skottet laddar du snabbt om – var skjutberedd för ett eventuellt andra skott.

Bärga: Om bävern ligger svåråtkomligt kan ett kastspö med en rejäl krok vara din räddning för att bärga den. Var beredd på att behöva gå i det kalla vattnet för att nå den.

Efteråt: Skinnet är vackert och bör sparas. Men bävern är svårflådd och det behövs en skarp kniv och lite tid för att flå, utan att det blir hål i huden. Även kraniet kan sparas och kokas till en fin trofé.

Ätbart: Rätt tillagat är bäverkött riktigt gott, i gryta eller för rökning. Ta vara på gällpungarna. Bävergäll är en brännvinskrydda som ger en alldeles speciell upplevelse – testa gärna.

Extra tips: Tålamod. Är bävern dessutom svårflirtad kan du fälla en asp eller björk för att ”locka” in den. En bäver som upptäcker eller anar en fara använder sig av ett kraftigt slag med svansen mot vattenytan som varningssignal. Då kan det vara lönlöst att fortsätta jaga just den kvällen.

Jakttid dygnet runt:

  • 1 oktober–15 maj i Dalarnas och Gävleborgs län samt alla län norr om dessa.
  • 1 oktober–10 maj söder om Dalarnas och Gävleborgs län.

 

Tillbaka till överblick