Den 1 mars börjar årets licensjakt på lodjur. Totalt får 87 lodjur fällas, fördelade på de tio län som tagit beslut om licensjakt.
Det är upp till jägaren att sätta sig in i alla regler och detaljer. Här nedan listas vad du behöver tänka på.
Besluten
Tio län har beslutat om licensjakt på lodjur 2025. Besluten kan dock skilja sig från varandra och det är viktigt att ha koll på det finstilta i beslutet där du jagar. Länkar till alla beslut hittar du via Svensk Jakt. Lodjursjakten 2025 – besluten.
Om du inte jagar på din hemmamark, var noga med att ha koll på markgränser och vad som gäller vid exempelvis naturreservat.
Håll dig uppdaterad
Avskjutningen kan ha olika begränsningar beroende på vilken länsstyrelse som tagit beslutet. Det finns även olikheter i när jakten avslutas, vilket kan ske om till exempel ett satt antal produktiva hondjur fällts, även om kvoten ännu inte är uppnådd.
Återigen – ha koll på vad som gäller enligt din länsstyrelses beslut. Och håll dig regelbundet uppdaterad om hur många djur som återstår av tilldelningen. Se beslutet för vad som gäller där du jagar och hur du enklast får information från länsstyrelsen. Det är jägarens skyldighet att hålla sig informerad om status på tilldelningen.
Motorfordon
Motorfordon är inte tillåtet hjälpmedel i jakten. Motorfordon får användas förberedande för att söka efter spår i syfte att fastställa ungefärliga vistelseplatser – men enbart som förberedelse och inte i samband med att jakten påbörjas.
Hot och störningar
Lodjursjakten är uppmärksammad och väcker starka känslor. Det är alltid av största vikt att hålla sig uppdaterad på lagar och föreskrifter och se till att hålla etiken högt.
Det är inte tillåtet att störa jakt. Förbered dig genom att gå igenom Jägareförbundets tips och råd om hot och sabotage och kontakta polis om en situation skulle uppstå.
Därför jagar vi lodjur
I denna sammanställning över varför vi jagar lodjur får du sakliga argument för lodjursjakten, hur det ser ut för stammen och varför lodjursjakten är ett bevis på en framgångsrik lodjursförvaltning.
Jaktetik
Vid all jakt är det av största vikt att vi visar de vilt som jagas respekt och hänsyn. Jaktetik omfattar alla delar av jakten, allt ifrån förberedelser, skytteträning, till hundanvändning och hantering av fällt vilt. En hög jaktetik bidrar till att skapa förståelse och acceptans för jakt.