Transport av vapen / Hundanvändning vid jakt - Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Meny

Juridiskt frågeforum

Foto: Mostphotos

Transport av vapen / Hundanvändning vid jakt

Hej! Jag har en liten fundering kring vad som gäller vid följande scenario:

Min hund har gått över till angränsande jaktmark och kommer inte tillbaka när jag kallar. Jag kan se på GPS:en att hunden befinner sig 500 m in på grannens jaktmark. Något har troligtvis hänt hunden eftersom GPS:en inte rör sig. Jag har med mig mitt jaktvapen och jag har ca 500 m till bilen och vill inte lämna vapnet på jaktmarken. Jag beslutar mig för att plundra vapnet och tar med mig det när jag ska hämta hunden. Min fråga till er är: har jag i ovanstående situation rätt att gå in på annans jaktområde med mitt vapen och hämta hunden?

2017-12-06

Svar:


Enligt 35 § jaktlagen så är det inte tillåtet att med vapen eller fångstredskap ta väg över någon annans jaktområde, utan jakträttshavarens medgivande. Vidare säger paragrafen att detta dock får ske på vägar som är upplåtna för allmänheten och även annars, om det sker i lovliga ärenden. Om hund medförs så skall den hållas kopplad.
Förarbetena till jaktlagen säger att leta efter en bortsprungen hund inte är att anses som lovligt ärende enligt 35 §. Det går därför inte att säga att det är lagligt att leta efter en potentiellt skadad hund, samtidigt som man färdas på annans jaktområde med vapen utan jakträttshavarens medgivande.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick