Svenska Jägareförbundet

Meny

Varg - samlad information

Ett nytt sätt att beräkna gynnsam bevarandestatus ligger som förslag till ett rådgivande dokument. Foto Corina Glijnis-Noom/Mostphotos

EU–process kan skjuta nedlistningen i sank

EU-kommissionen och en majoritet av medlemsstaterna vill nedlista vargen för att förenkla förvaltningen av djuret i Europa.
Samtidigt driver kommissionens tjänstemän en process – kopplat till gynnsam bevarandestatus – som urholkar de positiva effekterna av nedlistningen.
– De politiska besluten i EU-kommissionen borde vara vägledande för tjänstemännen. Tyvärr är det inte så. Nu måste politikerna i EU reagera, säger Peter Eriksson ordförande för Svenska Jägareförbundet.

Peter Eriksson

2024-12-06

Samtidigt som EU-kommissionens ordförande driver på processen för att ändra vargens skyddsstatus, arbetar kommissionens tjänstemän i en annan riktning. Dessa har beställt underlag från forskargruppen Large Carnivore Initiative Europe (LCIE) för att förtydliga hur gynnsam bevarandestatus ska bestämmas i de olika medlemsländerna. Tanken är att detta ska bli ett rådgivande dokument, som i slutändan fastställs av kommissionens tjänstemän.
– Forskargruppen har gått långt utanför vad de ska syssla med. De agerar politiskt och vill införa nya kriterier och nivåer, som inte finns omnämnda i Art- och habitatdirektivet. Konsekvensen skulle bli mer regler, försvårad förvaltning och ökade kostnader för medlemsländerna, säger Peter Eriksson.
Utöver sitt arbete med rapporten har forskargruppen också uttalat sig mot nedlistningsprocessen. Den menar att vargstammen i Europa måste öka från dagens nivåer och att rovdjuren ska få förekomma i största möjliga utsträckning.

– Forskarna är inte opartiska. De agerar tydligt i motsatt riktning. Gruppens rapport leder till stora konsekvenser för både människor och areella näringar, samtidigt som kostnaden för vargförvaltningen skulle öka dramatiskt i alla medlemsländer, samtidigt som vargstammen behöver växa – överallt, säger Peter Eriksson.
– I en demokrati är det politikerna som fattar besluten. Forskarna ska ta fram alternativ, fakta, underlag och olika förslag – till de folkvalda politikerna.
Peter Eriksson är mycket kritisk till rapporten.
– Faktum är att det redan finns riktlinjer för hur gynnsam bevarandestatus ska tas fram för olika arter. Vi har ett system som fungerar. De nya riktlinjerna behövs inte.
– Det allvarliga är att hela processen med nedlistning av vargen riskerar att skjutas i sank om inte politikerna i EU stoppar processen. Jag måste understryka det anmärkningsvärda i denna fråga. När kommissionens ordförande Ursula von der Leyen driver en process i syfte att förenkla vargförvaltningen, obstruerar kommissionens egna tjänstemän – tillsammans med forskargruppen – med en agerande i rakt motsatt riktning.
– Medlemsstaterna, EU-parlamentet och kommissionens politiska nivå måste sätta stopp för att tjänstemän tilllåts driva egna agendor, som har till avsikt att minska medlemsländernas möjligheter och bestämmande, säger Peter Eriksson.
Svenska Jägarförbundet arbetar nu tillsammans med FACE för att skapa kännedom hos politiker – i Sverige och EU – vad LCIE-rapporten kan leda till.

 

Tillbaka till överblick