bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Dalarna

Jaktvårdskonsulent Jerk Sjöberg är nöjd med satsningen på informationsspridning om möjligheterna med Vilddata-information via Youtube. Foto Christer Gruhs

Jaktvårdskonsulent Jerk Sjöberg är nöjd med satsningen på informationsspridning om möjligheterna med Vilddata-information via Youtube. Foto Christer Gruhs

Jägare tog hjälp av Youtube

2017-05-24

Efterfrågan på kunskap om viltstammarnas utveckling ökar inte bara bland jägarna. Även hos organisationer, myndigheter och bland allmänheten finns en kunskapstörst efter faktabaserad information. Därför är det så viktigt att inrapporteringen till hjälpmedlet, Viltdata, fungerar som det är tänkt. 

Det var också ett av skälen till varför Jägareförbundet Dalarna, Falu jaktvårskrets i samarbete med Studiefrämjandet i Dalarna tog hjälp av Youtube för att nå ut med information om hur systemet fungerar. Men också om hur angeläget det är att inlämnade uppgifter är korrekta.  

Från en ”studio” i Falun föreläste jaktvårdskonsulent Jerk Sjöberg om bakgrunden till Viltdata och om den förändring som skede hösten 2016 i syfte att förenkla jägarnas registrering. All avskjutning rapporteras nu på samma ställe, därmed finns också möjligheten att registrera biologiska data om vikt och ålder för samtliga klövviltarter. 

Jerk Sjöberg är glad över möjligheten att informera via nätet. Mellan 10 och 15 personer följde sändningen från Studiefrämjandets lokaler och flera tittare bidrog med frågor i den efterföljande chatten.  

- Men frågan är komplex och ”tv-sändningen” måste komplettera med en ”fältmässig” informationsinsats. Det vill säga att vi arrangerar informationsmöten på olika håll för att sprida kunskap om den tillgång som Viltdata  utgör, menar Jerk. 

Christer Gruhs

Tillbaka till överblick