bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Dalarna

Foto Johan Hammar

Foto Johan Hammar

Dalarna överklagar vargbeslut

Jägareförbundet i Dalarna överklagar nu beslutet i Länsstyrelsen Dalarna om den kommande vinterns licensjakt på varg.

2017-11-01

Jägareförbundet i Dalarna överklagar nu beslutet i Länsstyrelsen Dalarna om den kommande vinterns licensjakt på varg. Förbundet vill att Förvaltningsrätten i Luleå ska fatta beslut om att utöka licensjakten till att omfatta ytterligare ett vargrevir och att beslutet innehåller en strävan om att fälla samtliga vargar i reviret.

Jägareförbundet i Dalarna konstaterar att varken tätheten eller koncentrationen av varg minskat i Dalarna trots Riksdagens tidigare beslut. Vargstammen i Sverige har uppnått en gynnsam bevarandestatus och antalet vargar överstiger kraftigt det beslutade referensintervallet om 170–270 vargar. 

- Dalarna är ett län med mycket intensivt fäbodbruk – ett 70-tal fäbodbrukare får miljöstöd för fäbodbete från Landsbygdsprogrammet. Dalarnas förvaltningsmål är enligt länets förvaltningsplan 70–80 vargar motsvarande 7–8 föryngringar. I ljuset av detta kan också tydliggöras att länets Viltförvaltningsdelegation 2014 beslutade att länets miniminivå inte bör överstiga fem årliga föryngringar, skriver förbundet i sin överklagan. 

I en kommentar till beslutet om överklagan säger Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna:
- Vi anser att det finns utrymme att utöka licensjakten på varg i Dalarna med ytterligare ett länseget revir eller med ett länsöverskridande revir (Dalarna-Värmland), utan att underskrida varken länets förvaltningsnivå eller beslutat referensvärde i Sverige. 

Jägareförbundet i Dalarna anser att de 355 vargar som inventerades föregående vinter innebär att stammen, efter vårens föryngring, vida överstiger referensvärdet 270 vargar.

Tillbaka till överblick