bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Dalarna

Fotograf: Martin Källberg

Fotograf: Martin Källberg

Naturvårdsverket - gör det lätt för sig!

Förvaltningen av varg utvecklas mot att bli ett riktigt fiasko.

Ulf Berg, ordförande Jägareförbundet Dalarna

Ulf Berg, ordförande Jägareförbundet Dalarna

2018-06-08

Naturvårdsverkets beslut om att ställa in licensjakten den kommande vintern är orimligt mot bakgrund av gällande riksdagsbeslutet om nivån för en gynnsam bevarandestatus. 

Det anser Ulf Berg, ordförande i Dalarnas jägareförbund, i en kommentera till Naturvårdsverkets beslut om att inte överlåta till länsstyrelserna att beslut om licensjakt på varg.

- Riksdagen har slagit fast att en gynnsam bevarandestatus innebär mellan 170 och 270 vargar i landet, undantaget Gotland och den alpina regionen. Lagstiftarens avsikt har varit att begränsa vargstammen särskilt i län med fäbodbruk, fårskötsel och skärgårdar, menar Ulf Berg.

Därför anser Ulf Berg att Naturvårdsverket borde justera sitt beslut till nivån 170, vilket lagen medger. Därmed skulle skadeverkningarna kunna minska i utsatta regioner. 

- Vargpolitiken måste formas så att den kan få acceptans över hela landet. Nu går utvecklingen i fel riktning, det visar inte minst det faktum att det behövs skyddsjakt på enskilda individer i Stockholmsregionen, konstaterar Ulf Berg. 

Christer Gruhs

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick