Ett varmt länsmästerskap i eftersök - Svenska Jägareförbundet
bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Dalarna

Deltagarna fr v Konstantin Flink, Karin Daniels, Gun Eriksson, Peter Hedberg, Peter Matsson, Anders Henningsson. Foto Ulf Danielsson

Deltagarna fr v Konstantin Flink, Karin Daniels, Gun Eriksson, Peter Hedberg, Peter Matsson, Anders Henningsson. Foto Ulf Danielsson

Ett varmt länsmästerskap i eftersök

Så är en länsmästare i eftersök korad i Dalarnas län, där Peter Hedberg och hunden Bolt stod som segrare.

Segraren i länsmästerskapet i eftersök Peter Hedberg med hunden Bolt. Foto Ulf Danielsson

Segraren i länsmästerskapet i eftersök Peter Hedberg med hunden Bolt. Foto Ulf Danielsson

2019-07-28

Så är en länsmästare i eftersök korad i Dalarnas län, där Peter Hedberg och hunden Bolt stod som segrare. Ekipaget kom från Gagnef jaktvårdskrets. Representanter från sex kretsar fanns på plats i Rättvik den 25 juli i 30 gradig värme för att tävla om mästartiteln i eftersök.

Hela upplägget för eftersöket var en trafikolycka med vilt, oklart vilket, där de tävlande fick information om att det redan varit en eftersöksjägare på plats som försökt lösa uppdraget, men misslyckats. Så med störningar från en annan hund, som naturligtvis spårat/gått helt fel väg, så hade de tävlande en tuff uppgift framför sig.

Det fanns markeringar i spåret, ytterligare störning från ett annat vilt samt spårläggare som alltid tar de mest eländiga vägar som går, som prövade hundarnas näsa till det yttersta i värmen.

Att de tävlande dessutom fick gå helt på egen hand i spåret, utan någon domare, hängande i hasorna, gjorde det hela mer likt ett riktigt eftersök. Tack vare hjälp från B-Bark så fick de startande ett pejlhalsband att ta med sig i spåret, så att vi domare följa samtliga eftersöksjägare hur de tog sig fram i spåret.

Som del två i tävlingen fick deltagarna bedöma avstånd till ett föremål på en åker, vilket inte är helt enkelt.

Till sist stod Peter Hedberg, Gagnef jvk, som segrare, på andra plats Anders Henningsson, Hedemora Säter jvk, övriga deltagare delade på tredje platsen.

Tack för hjälpen Peter Jansson, Lars Ericsson, Calle Ekström och Karin Lundin som hjälptes åt att ordna spår, bedömning och andra praktiska saker som ska till i ett mästerskap. Ett stort tack också till B-Bark för lånet av pejlutrustning.

 

Ulf Danielsson

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick