bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Dalarna

Foto Madeleine Lewander

Foto Madeleine Lewander

Jägare i Rättvik vill ha skyddsjakt

Jägareförbundets jaktvårdskrets i Rättvik vill ha beslut om skyddsjakt på varg sedan två hundar utsatts för attacker under hösten. Rättviksjägarna hyser oro för vad som kan hända under älgjakten med start den 14 oktober, då flera hundar finns i det berörda området.

2019-10-12

Jägarnas ansökan avser området öster om länsväg 301 från Rättviks samhälle till kommungränsen länsväg 301/296 samt öster och norr om riksväg 69/70 från Rättvik till kommungränsen mot Falun.

I ansökan beskriver jaktvårdskretsen två attacker från varg, dels vid sjön Ockran, dels vid sjön Ljugaren i Rättviks kommun. Vidare beskrivs en attack mot en drever vid Yttertänger den 8 oktober. Attacken ägde rum i gränslandet mellan Falu och Rättviks kommuner.

   - Attackerna sker i ett område där myndigheterna anser att varg inte uppehåller sig, vilket således inte riskerar att ”fel” individ fälls, när det rimligtvis rör sig om en ”strövvarg” som verkar ha specialiserat sig på jakthundar.

Med tanke på att flera incidenter förekommit i området, anser jaktvårdskretsen att även älgjakten bör ses som ett underlag för ett snabbt beslut om skyddsjakt på varg.

Tillbaka till överblick