Skyddsjakten på varg fortsätter i Borlänge - Svenska Jägareförbundet
bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Dalarna

Fotograf:	Anna Christoffersson / Mostphotos

Fotograf: Anna Christoffersson / Mostphotos

Skyddsjakten på varg fortsätter i Borlänge

Skyddsjakten på vargen som uppehållit sig nära bebyggelsen utanför Borlänge har nu gått in på tredje veckan.

Leif Kolseth är övertygad om att skyddsjakten ska lyckas även om den kan dra ut på tiden. Foto Christer Gruhs

Leif Kolseth är övertygad om att skyddsjakten ska lyckas även om den kan dra ut på tiden. Foto Christer Gruhs

2020-11-30

Under veckoslutet var ett 15-tal jägare igång för att försöka få ett avslut. Men utan framgång.

Jägarna fick heller ingen synlig observation att stödja sig på. Däremot kom rapporter från allmänheten om att vargen varit synlig i ett helt annat område än de som jakten bedrivs under veckoslutet.

På lördagen kom dessutom ett antal personer till området med intresse av att störa jakten, men jägarna lät sig inte provoceras utan avslutade jakten sedan tre olika områden genomsökts. Jaktledaren Leif Kolseth konstrade dessutom att spårningen av vargen varit väldigt problematisk på grund av vargen rört sig i terräng där både fordon och fotgängare uppehållit sig.

      - Hundarna har haft svårt att sortera i terrängen eftersom spårningen har skett i omedelbar närhet av bebyggelse där många människor, hundar och andra husdjur rört sig. Det säger Leif Kolseth, med rutin från 36 år som jägare och jaktledare.

Måndagen blev en vilodag i jagandet, men jaktledningen ägnade ”ledigheten” åt att planera för fortsättningen. Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt gäller tills vidare fram till och med kommande veckoslut. Leif Kolseth har inte gett upp målet om att kunna fälla den oskygga vargen.

- Vi fortsätter och tror också att vi ska lyckas. Vi drivs också av att lokalbefolkningen hela tiden ger oss support i uppgiften. De vill av naturliga skäl inte leva i närheten av en oskygg varg som hotar hundar och kattdjur i närheten av bostadsområden, menar Leif Kolseth.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick