bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Dalarna

Fotograf:	Lillian Tveit/Mostphotos

Fotograf: Lillian Tveit/Mostphotos

Jägareförbundet Dalarna om dagens licensjaktsbeslut på varg

Idag kom tilldelningsbeslut för licensjakten på varg 2024. Beslutet innebar att noll vargar får fällas i vårt län.

2023-09-21

Under vinterns inventering konstaterades 7,3 föryngringar i länet, ungefär 73 vargar. I hela Sverige konstaterades 450 vargar, långt över de 170 – 270 riksdagen en gång fastslog som mål. Årets tilldelning nationellt är 36 vargar. Tilldelningen grundar sig på en beräkningsmodell som tar hänsyn till en rad olika faktorer och en av dem är sannolikheten att hamna under nivån för gynnsam bevarandestatus.  Vi anser att man vidtagit en för stor dos av försiktighetsprincip och att det finns utrymme för ett jaktligt uttag på betydligt fler individer. Detta hade kunnat ge oss i Dalarna jakt i år.

  • Vi tycker att beslutet är fullständigt åt helvete, man måste agera tydligt i vargfrågan nu och inte ta försiktiga beslut, säger Jägareförbundet Dalarnas ordförande Ulf Berg.

Den nya regeringen har varit tydliga med att vi ska ner till 170-270 vargar, EU-parlamentet har gått ut med att vi ska använda oss av möjligheten till licensjakt för att förvalta vargstammarna inom Europa och vi jägare ser med bestörtning hur vi inte kan släppa våra hundar på fler områden.

  • Vi i Dalarna har både varg, björn, järv och kungsörn har varit hårt ansatta av alla dessa rovdjur i flera år, det är dags för myndigheterna att fatta beslut som rimmar med det invånarna i Sverige vill ha, avslutar Ulf Berg.
Tillbaka till överblick