bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Gävleborg

Möte med landshövdingen

2017-09-25

Till medlemmarna i Jägareförbundet Gävleborg

Fredagen den 1 september besökte vi, Johan Lundberg och Per Mellström, Länsstyrelsen som representerades av Landshövding Per Bill, Enhetschef Joel Isensköld och Rovdjurshandläggare Sara Sundin. Vi diskuterade och framförde synpunkter på rovdjursförvaltningen i synnerhet men även förvaltning av älg och annat vilt. Förvaltningsläget för de tre stora rovdjuren björn, lo och varg skiljer sig en hel del. Björnpopulationen i landet har med råge passerat det nationella målet liksom den nivå som utgörs av de sammanlagda miniminivåerna för länen i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Det betyder att länen i det Mellersta förvaltningsområdet fått delegering att besluta om licensjakt. Då det bedömda antalet björnar i Gävleborg är betydligt över det av Viltförvaltningsdelegationen satta förvaltningsmålet om 36 årliga föryngringar (motsvarar ca 360 björnar) så har Länsstyrelsen ett tydligt utrymme där beslut om licensjakt skall tas. Både Länsstyrelsen och vi ser fram mot en ny beräkning av länets björnstam efter höstens inventering. Inventeringen kommer att vara en bra grund för en diskussion där VFD möjligen kommer att se över mål om bl a täthet i olika delar av länet.

Lodjursförvaltningen präglas av en inventeringsmetod där avstånd mellan funna föryngringar är en parameter som diskuterats bland jägare och inom Länsstyrelsen. De bytestäthetskartor som ligger till grund för avståndskriterierna innebär sannolikt att antalet föryngringar i länet underskattas. I vintras bedömdes det nationella målet vara uppnått samtidigt som antalet föryngringar i Mellansvenska rovdjursförvaltningsområdet övreskred de sammanlagda miniminivåerna. Det innebar att samtliga län i Mellansverige fick delegering att ta beslut om licensjakt. Vid tiden för beslut om lodjursjakten hade inte domen i Högsta förvaltningsdomstolen fallit, vilket innebar att det rådde viss osäkerhet om vad som kunde ske vid överklagan. Detta och det faktum att utrymmet i Mellansverige och totalt i Sverige inte bedömdes som stort gjorde att Länsstyrelserna i Mellansverige tillsammans försökte diskutera sig fram till en fördelning av en gemensamt bedömd totaltilldelning. Vår bedömning är att vår Länsstyrelse inte var tillräckligt pålästa och tydliga i det som blev en slags förhandling mellan länen. Jägareförbundet Gävleborg överklagade ju också det beslut som togs i länet dock utan framgång. Vid mötet framförde vi åter vår kritik mot Länsstyrelsens beslut. Förvaltningsmålet i Gävleborg är 16 årliga föryngringar. Utrymmet för kommande vinters vargjakt skall sättas i skenet av att vi har en nationell miniminivå på 270 vargar (motsvarar 27 föryngringar) och att förra vinterns inventeringsresultat gav 35,5 svenska föryngringar. Länen i Mellansverige har fått delegering att besluta om licensjakt då de inventerade antalet föryngringarna länen (35,5) överskrider Mellansveriges sammanlagda miniminivåer (27). Delegeringen om beslutsrätt till Länsstyrelserna i Mellansverige innebär också att länen gemensamt måste ta ansvar för det nationella målet. Det innebär att det kommer att bli en diskussion och en form av förhandling om fördelningen av det gemensamma utrymmet. Det finns alltså ett absolut maximalt utrymme att ta bort 8,5 föryngringar i Mellansverige. Sedan är det så att länen själva har satt förvaltningsmål som ligger över miniminivåerna vilket i praktiken innebär att utrymmet för jakt krymper med några föryngringar. Länsstyrelsen i Gävleborg kommer till det förhandlingslika mötet mellan länen med beslut om miniminivå på 2 föryngringar och förvaltningsnivå på 3 föryngringar. Hade det inte funnits konflikt med det nationella målet hade borttagandet av 2 föryngringar i Gävleborg varit det logiska med hänsyn till att vi senaste vintern hyste 5,3 länsegna föryngringar. Det

rättsliga läget vad gäller möjligheten att besluta om licensjakt på varg klarnade som bekant ordentligt innan nyår i samband med domen i Högsta förvaltningsdomstolen. Det innebär att den svenska förvaltningen, som med stor majoritet röstats igenom i Riksdagen, kan börja verka på ett tydligare sätt. Dock är alltså det totala utrymmet för jakt i Sverige inte stort. Länsstyrelsen och vi var vidare överens om att tillsammans kämpa för att förbättra funktioner i älgförvaltningen. Vi bedömde gemensamt att Gävleborg hör till de län som lyckats vad gäller införande av och arbete med den relativt nya älgförvaltningen.

//Jägareförbundet Gävleborg genom Johan Lundberg ordförande och Per Mellström styrelseledamot.

Tillbaka till överblick