bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Örebro län

Foto: Lillian Tveit, Mostphotos

Stor besvikelse över beslutet om licensjakt på varg

I pressmeddelandet skriver Jägareförbundet Örebro län följande: Länsstyrelsen i Örebro län meddelade i dag på morgonen att licensjakten i länet kommer att omfatta 7 individer, vilket är alldeles otillräckligt för att hålla vargstammen på en nivå som är acceptabel för människor som lever och verkar på landsbygden.

2021-09-30

- Länsstyrelsen har missat chansen att få kontroll över tillväxten. Beslutet innebär att vi har lämnat vargen att öka i antal helt okontrollerat. Vi befinner oss i en situation där denna vinter kan var den sista möjligheten att kontrollera vargstammens utveckling, säger Göran Eriksson ordförandet i Jägareförbundet Örebro län.

Örebro län är det mest vargtäta länet i landet och beslutet innebär fortsatta och ökande problem för jägare som bedriver löshundsjakt. 
- Beskedet kommer att mottas med stor sorg och förtvivlan av alla som vill bedriva en effektiv förvaltning av klövvilt och kanske framförallt älg, säger Jan Gustavsson, rovdjursansvarig i styrelsen för Jägreförbundet Örebro län. Våra medlemmar är rädda om sina jakthundar och vill inte riskera att få dem dödade av varg. Nu har Länsstyrelsen övergivit dem, fortsätter han.

På den nationella nivån blir konsekvenserna av beslutet att Sverige som nation inte längre har ett avgörande inflytande över vargförvaltningen. Stammen beräknades i höst uppgå till över 400 individer i första hand koncentrerade till Mellansverige.

- Vi får nu läsa beslutet noga och fundera på hur vi går vidare. Men klart är att våra myndigheter inte tar hänsyn till riksdagens beslut som redan 2013 sa att koncentrationerna ska minska. Vargstammen tillåts istället öka och beslutet innebär att man nu höjt målet för den svenska vargstammen till 400, avslutar Jan Gustavsson, rovdjursansvarig i Jägareförbundet Örebro.

Tillbaka till överblick