Höjda fällavgifter på älg. - Svenska Jägareförbundet

Södermanland

Höjda fällavgifter på älg.

Dagens ”nya” älgjaktsystem slår hårt i de sörmländska jägarnas plånböcker, fällavgiften på älg höjs efter att VFD informerats den 12 juni.

2019-06-16

Systemet som Naturvårdsverket slog fast 2012 bakbinder länsstyrelserna och speciellt Södermanland påverkas hårt av många ÄFO (9st) och ett dalande antal skjutna älgar. Systemet som idag enbart finansieras genom fällavgifterna på älg som jägarna betalar.

Länsstyrelsen har lagt möjligheten till finansiering av skjutbanor mm (som också kan få medel ur älgvårdsfonden) på is för att försöka hålla i fällavgiften. Det är i första hand ÄFO-gruppernas ekonomi som gör att det blir dyrt.

Tyvärr räcker inte detta för att klara finansieringen som enligt Naturvårdsverkets regelverk ska komma från älgvårdsfonden.

Vi från Jägareförbundet Sörmland kommer jobba för en förändring av antal ÄFO´n och därmed också en lägre fällavgift. Önskvärt är också att samhället börjar betala något för möjligheten att uppleva vilt i skogarna.

I VFD fortsätter kampen för lägre fällavgifter och mindre byråkrati, jakten måste få fortsätta hanteras lokalt i ÄSO där det mesta arbetet sker och med ideellt arbete.

Vi tror också att jägarna fortsätter sitt arbete med god måluppfyllnad samt ser till att de älgar som finns kvar efter jakt är av god kvalité.