Forskning på räv, kronhjort och vildsvin. - Svenska Jägareförbundet

Södermanland

Forskning på räv, kronhjort och vildsvin.

Föredrag av Bo Söderberg

2019-12-19

Länsföreningen i Södermanland anordnade den 13 november 2019, ett föredrag av Bo Söderberg om räv, kronhjort och vildsvin.

Det kom ca 75 personer till Öster-Malma för att lyssna på de intressanta resultaten man kommit fram till.

Man har märkt rävar, för vetenskapligt syfte, sedan 2012 och totalt ca 200 st. Varje halsband kostar ca 2,500 eur och man kunde på det sättet följa varje individ.

Man har undersökt rävens boplatser, och sett att det kan vara olika platser beroende på om det var vintern eller sommar. Rävens hemområde är mellan 1500 – 3000 ha. Hannen och honan hjälps åt med sina ungarna. Man följde också en hona som vandrade 100 mil på 2 mån.

En räv var på Kolmårdens djurpark på nätterna, på Bamses värld. Där fanns det tappade korvar och annat gott att mumsa på. Man har också kommit fram till att 1/3 – 1/4 av rävarna har rävskabb.

När man på 90-talet forskade på vildsvin, döpte man grisarna efter politikerna. En hette Göran Persson, en hette Gudrun Schyman och en hette Margareta Winberg. Ett bra sätt att hålla isär de olika djuren.

Genom Kolmårdens vägar i 14 mil, gjorde man sandsträngar över vägen som man varje dag krattade, för att hålla koll på vilka och hur många djur som passerade. Man hade också ett projekt på hur vildsvinen påverkade andra arter.

Kronhjorten är ett smart djur. Vid jakt gick en av dem och ställde sig utmed staketet vi E4,an. Där jagade man aldrig p g a att det ur säkerhets synpunkt var för farligt. Likaså ställde sig en av hjortarna bakom skjutbanans vall, där man heller inte jagade.

Bosse visade också många bilder på djurens vandringar och olika boplatser mm och vi tackade honom för ett intressant föredrag.

Länsföreningen Södermanland
genom