bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Stockholms län

Foto Hans Ring

Jaga älg med hund i februari?

2017-02-09

Då det förekommer en del funderingar kring vad som gäller vid jakt med hund efter älg i februari kommer här lite förklaringar

SUMMERING:

  • Hund får användas vid jakt efter älg i februari då det råder jakttid på älg i februari
  • Hund får inte jaga tex vildsvin, hjort, rådjur
  • Jakt eller jaktträning med hund ska bedrivas på ett sådant sätt att viltet med hänsyn till hundens egenskaper eller snö-, is- och temperaturförhållandena inte utsätts för onödiga påfrestningar.

Det vill säga att om hunden jagar enbart älg och inte tex vildsvin, hjort eller rådjur samt att det i övrigt råder lämpliga förhållanden med snö- is etc. och att hunden har ett arbetssätt som gör att den är lämpad för älgjakt så är det ok att använda hund vid jakt efter älg i februari.
För mer information http://jagareforbundet.se/jakten/juridik-lagar-regler/Lagstiftning/Jakt/

 Utdrag ur Jaktförordningen:

16 § Trots 16 § första stycket lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter, får jakthundar som är lämpade för respektive jaktändamål användas av jakträttshavaren eller av annan person med jakträttshavarens medgivande vid tillåten jakt och vid jaktträning enligt följande:

Hund som förföljer vilt  
älg  21 aug – 31 dec eller den senare tidpunkt då jakten ska vara avslutad                                    
hjort/rådjur  1 okt – 31 jan eller den tidigare tidpunkt då jakten ska vara avslutad
vildsvin  1 aug – 31 jan

18 § En hund som vid jakt eller jaktträning under tiden den 21 augusti–30 september driver eller förföljer hjort eller rådjur eller annars jagar på ett olämpligt sätt ska snarast kopplas.
   Jakt eller jaktträning med hund ska bedrivas på ett sådant sätt att viltet med hänsyn till hundens egenskaper eller snö-, is- och temperaturförhållandena inte utsätts för onödiga påfrestningar.

Tillbaka till överblick