bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Stockholms län

Foto Niklas Liljebäck

ÄNTLIGEN oktober

1:a oktober är en av alla underbara jaktpremiärer och kanske den allra viktigaste för de av oss som jagar med drivande hund efter rådjur och hjort

2018-09-30

ÄNTLIGEN ÄR DET DAGS
1:a oktober är en av alla underbara jaktpremiärer och kanske den allra viktigaste för de av oss som jagar med drivande hund efter rådjur och hjort. Våra taxar och drevrar eller kanske den kortdrivande wachteln har inte varit lösa i skogen sedan januari och förkroppsligar jaktlusten och ivern att få komma ut i skogen.

Vi har världens bästa jaktlagstiftning och möjlighet att jaga med hundar. Det beror på att svenska jägare har tagit sitt ansvar och varje gång vi släpper våra hundar ställer vi oss frågan om just denna hund är lämplig just denna gång. Vi tar ansvar och utgår från viltets väl och ve som är det viktigaste vid dessa avvägningar.

 När vi avgör om vår hund är lämplig att jaga rådjur tittar vi på hur rådjuret fungerar, dess hemområde, dess flyktbeteende med mera. Om rådjuret förflyttar sig långt utanför sitt normala hemområde under jakten så behöver vi ställa oss frågan om vår hund jagar på ett lämpligt sätt eller inte. Det här kommer se mycket olika ut i vårt avlånga land och skilja mellan skogsmarker, mellanbygder och jordbrukslandskap. Det som fungerar nu i oktober kanske inte alls är lämpligt i januari på grund av väderförhållanden eller annat.

Förenklat så jagar en långsamt drivande hund som tex en tax, under en längre tid men jakten rör sig inte så långt sett ur ett fågelperspektiv- från upptag till dess att hunden släpper. För en snabbare drivande hund så buktar oftast rådjuren inte lika mycket och förflyttar sig ofta snabbt lite längre från upptagsplatsen, vilket är den utgångspunkt vi som jägare ska ha med oss i bakhuvudet när vi gör vår bedömning om hunden jagar på ett för rådjuret lämpligt sätt eller inte.

Ut och jaga och diskutera jaktetik med era kamrater och framförallt njut av hundarbeten, naturupplevelser, kokkaffe, gemenskap och allt annat som jakten för med sig.

Titta gärna på vår film om vårt fantastiska lilla högvilt https://www.youtube.com/watch?v=S0EeqXxbdjA&index=2&list=PLZ_Lnk-Z6DYuzyMpnp1pP91US3YXul8Va

SKITJAKT PÅ OSS!
Per Zakariasson

Tillbaka till överblick