bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Foto Madeleine Lewander

Träna apportering

Pehr Södermans 5 tips för apporteringsträning

Pehr är hundansvarig på Bogesunds Jaktgård. En av våra bästa instruktörer. Här kommer hans bästa tips för att få en bra apportör

1. Lydnaden först
Grunden i en fungerande apportör är lydnaden. Inte bara för att hunden skall bli en effektiv jakthund, utan också för säkerheten. Det är ofta många människor, många vapen och mycket vilt i rörelse när en apportör arbetar, och bristande lydnad kan vara direkt farligt.

Så, innan du ens plockar fram en dummy, börja med lydnaden. Varje träningspass böjar med ett lydnadspass. Hunden måste bli pålitligt. Den skall fokusera på sin arbetsuppgift, och i övrigt så skall den bara vara i fot eller ligg utan att du behöver tänka på vad den gör. Det gäller när ni tränar, så väl som när din apportör skall arbeta skarpt.

 

2. Var konsekvent i dina kommandon och signaler
Man kan göra det mycket enklare för sin hund genom att vara konsekvent och tydlig med sina signaler och kommandon. På det viset kan hunden snabbt förstärka de bilder den har av hur du kommunicerar. Så slarva inte med signalerna när du tränar, utan fokusera på att göra på samma sätt varje gång. Med tiden blir det en vana som du tar med dig till jakten.

Exempelvis, om du kastar en apport, och skall skicka din hund, se till att du följer samma mönster. Hunden på samma plats, samma signal med handen, samma kommando. Om du går fot med hunden, kräv att hunden alltid är i samma position, inte ett halvt steg fram eller bak. En stopsignal skall vara lika lång varje gång du blåser den. Ett ligg betyder ligg tills dess at du ger ett nytt kommando. Också vidare.

Din hund kommer att lära sig mycket snabbare vad du vill att den skall göra om du inte tvinga den att gissa vilken signal du ger.

 

3. Utan timing ingen effekt
Hundar har en mycket begränsad förmåga att koppla saker i tid. De behöver svar direkt på om något blivit rätt eller fel för att de skall lära sig. En hund som får en utskällning för att den snott en smörgås en minut tidigare förstår inte kopplingen. En hund som får en tillsägelse när den har nosen på bordet för att ta smörgåsen har betydligt bättre möjlighet att förstå vad som blivit fel.

Så öva på din timing. Ge din hund feedback direkt, både när det blir rätt och när det blir fel. Inte en minut efteråt.

 

4. Upprepa, upprepa, variera och upprepa
Hundar behöver träna mycket för att bli duktiga. Så upprepa övningarna, men kom ihåg att hundar också blir trötta snabbt. 30 minuter träning är mycket för unga hundar. Så du kommer få bättre effekt om du kör ett mindre antal övningar 30 minuter om dagen, varje dag, än om du kör ett gigantiskt 4 timmars pass på Söndagen.

Kom också ihåg att du måste variera övningarna för att de skall fungera i olika situationer och miljöer. Ett sök på en äng är helt annorlunda mot att söka i en vass eller söka i pors. Att gå fot när det kommer en okänd hund förbi är annorlunda mot att gå fot när det dyker upp en kanin. Så variera dina övningar, även när du upprepar dem! En träningsdagbok kan vara till stor hjälp här.

 

5. Det skall vara roligt att träna hund, både för dig och för hunden
Det absolut viktigast, är att det skall vara roligt att träna hund. Om du är trött, hungrig, sur och stressad så kommer du aldrig ha ett bra träningspass. Då är det bättre att ta det en annan dag. Din hund kommer förlåta dig.

Om du kör ett krävande träningpass, varva lite enklare övningar där hunden får lyckas. Varken hund eller förare tycker inte om att misslyckas gång på gång. Och om fotbollspelare kan slänga sig på en lerig gräsplan och krama varandra för att de sparkat en boll i ett mål så kan du gott ruffsa om din hund och förklara hur duktig den varit när den hittat en svår dummy i en vass. Det är ni båda värda.

Mvh/Pehr


2020-04-03 2020-04-03