Vildsvinsjakt i Forsmark - Svenska Jägareförbundet
bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Uppsala län

Foto: Torsten Nilsson

Vildsvinsjakt i Forsmark

Foto: Torsten Nilsson

2021-09-22

Att myggen bet och ett lätt regn föll var det knappast någon i den återsamlade jägarskaran som noterade. Fullt fokus var i stället riktat på omhändertagandet av kvällens jaktbyte, en 80 kilos galt och en årsgris på 28 kg. Och givetvis på de båda stolta jägarna, Camilla Grahn och Albin Hoppe,
för vilka det i båda fallen var det första vildsvinet och för galtskytten även det första viltet över huvud taget.

Jägarskaran, 6 tjejer och 2 killar hade nappat på Jägarförbundet Uppsala läns inbjudan som denna gång riktats via föreningens ungdomssektion, JAQT-medlemmar samt till medlemmar med nytagen jägarexamen. Två sena återbud på grund av förkylning och arbete gjorde att bara 8 av 10 åtelplatser hade utlottats för kvällens vakjakt som uteslutande avsåg galtar eller årsgrisar.
Under utspisning av grillkorv och kaffe hade kvällens sittning föregåtts av en gedigen föredragning av gällande förutsättningar och regler av jaktledaren Jaktvårdskonsulent Per Zakariasson.
Tillsammans med Pers tidigare kollega Stefan Holm genomfördes sedan utsättningen av skyttarna. På två åtelplatser genomfördes uppsiktsjakt, dels under uppsikt av Fredrik Gravemo ungdomsansvarig i länsföreningen dels av undertecknad.
Sammantaget sågs under ett par timmars vakjakt 35 vildsvin, ett tiotal rådjur, en räv och en grävling.
Ingen jägare blev lottlös beträffande viltobservationer även om grisar uteblev på ett av ställena där det istället var en grävling som rumsterade om. Mörker och osäkerhet om ålder och kön var det som denna gång blev avgörande för att det inte fälldes fler vildsvin.
I allt ett lyckat arrangemang väl värt att upprepa.


Torsten Nilsson
Ordf Jägareförbundet Uppsala län

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick