
VILDSVIN – efter skott (men även före!)
Två vägar att gå när man ska lämna vildsvin till Strömsbergs slakteri som är en godkänd vilthanteringsanläggning i samband med vildsvinsveckan 26-28 november 2021.
De tider som gäller för inlämning är:
Fredag 26 nov kl.12.00- 19.00
Lördag 27 nov kl.12.00 – 19.00
Söndag 28 nov kl. 12.00 – 19.00
VIKTIGT vid lämning av djur!
Jägare som ska lämna vildsvin måste ringa innan man kommer med djur så det finns personal på plats
Jonas Ronnerfors 070- 9372661
|
Några VIKTIGA saker att tänka på inför lämning.
- Om du eller någon i jaktlaget har gått viltundersökarutbildning kan viltundersökaren undersöka djuret och de inre organen som lever, hjärta mm. Om allt ser normalt ut skrivs ett viltundersökarintyg. I de fallen behöver bara den oflådda kroppen med skallen OCH MELLANGÄRDET, tillsammans med viltundersökarintyget, följa med kroppen in till vilthanteringsanläggningen.
- Om det inte finns någon som är utbildad viltundersökare, ska den oflådda kroppen med skallen tillsammans med alla inre organ (hjärta, lungor, lever, båda njurarna, MELLANGÄRDET och MJÄLTEN) följa med in till vilthanteringsanläggningen. Saknas det organ finns det risk att kroppen kan komma att kasseras.
- Vildsvinets röda organ - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=-YARa4ciWto
Vad är viktigt att göra när du ska lämna vildsvin till en vilthanteringsanläggning för att köttet ska kunna godkännas?
RISKER att hantera:
- Om avföring blir kvar på/i kroppen vid sotningen ökar risken för att kroppen inte kan godkännas. De bakterier som finns i avföring och tarmar kan antingen påverka köttkvalitén eller leda till t ex matförgiftning.
- Om djuret är skjutet med två eller tre skott ökar risken för att kroppen inte kan godkännas. Om det skett en skadeskjutning och skott t ex finns i både bog och bakdel så finns det risk för att det inte blir så mycket kött kvar (eller inget) som kan tas tillvara. Vid blyammunition måste skottområdena rensas så blyrester inte blir kvar i köttet.
- Om djuret skjutits i våmmen/magtarmpaketet ökar risken för att kroppen inte kan godkännas. De bakterier som finns i avföring och tarmar/magar kan antingen påverka köttkvalitén eller leda till t ex matförgiftning.
- Om djuret fått ligga en tid efter skott, innan urtagning ökar risken för sur jäsning. Det går mycket fortare än vad man tror och beror både på omgivningstemperatur och att vildsvin har ett fettlager som isolerar så kroppen kyls av långsammare.
- Om flera kroppar staplats på varandra (även om de är urtagna) ökar risken för sur jäsning. Det går mycket fortare än vad man tror och beror både på omgivningstemperatur och att vildsvin har ett fettlager som isolerar så kroppen kyls av långsammare.
Länkar till youtube på korta informationsfilmer.
- Sota vildsvin https://www.youtube.com/watch?v=3dg3slF7bK8
- Rent och luftigt i djurkroppen https://www.youtube.com/watch?v=9UELvLEhKno
- Byt handskar ofta - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=LqGnsVfPpT0
- Tvätta rent torka torrt - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=PjxTatkv8ss
- Rätt mörning ger godare kött - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=tE4qmEdorAw
- Ta ur hängande - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=yuGQ4DvF8do
- Vildsvinets röda organ - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=-YARa4ciWto
- Utetemperaturen avgör - Godare vildsvin, om du gör allt rätt! https://www.youtube.com/watch?v=VZ1Gz0ziW7o
- Trikinprov https://www.youtube.com/watch?v=cuygQYsujO4
- Välja kniv och hålla den ren https://www.youtube.com/watch?v=5OjzvNHdjRg
- Ta ur direkt https://www.youtube.com/watch?v=azt53L-slEQ
Anmälan av jägare inför jakten
Efter skott (men även före!) - Hur går du till väga efter du har fält ett vildsvin
Resultat av antal fällda vildsvin 26-28 november