VILDSVIN – efter skott (men även före!)
Det finns två vägar att gå när man ska lämna vildsvin till Strömsbergs slakteri som är en godkänd vilthanteringsanläggning i samband med vildsvinsveckan 25-27 november 2022.
De tider som gäller för inlämning är:
Fredag 25 nov kl.12.00- 24.00
Lördag 26 nov kl.12.00 – 24.00
Söndag 27 nov kl. 12.00 – 24.00
VIKTIGT vid lämning av djur!
Jägare som ska lämna vildsvin måste ringa innan man kommer med djur så det finns personal på plats
Jonas Ronnefors 070- 9372661
|
Några VIKTIGA saker att tänka på inför lämning.
- Minsta vikt för att få lämna djur är 40 kg levandevikt. Detta beror på att alla djur måste det tas prover för trikiner och bequerel som kommer till slakteriet. Dessa prover måste de betala för och därför är kostnaden för hög per kg för mindre djur då avgifterna är lika oavsett storlek.
- Om du eller någon i jaktlaget har gått viltundersökarutbildning kan viltundersökaren undersöka djuret och de inre organen som lever, hjärta mm. Om allt ser normalt ut skrivs ett viltundersökarintyg. I de fallen behöver bara den oflådda kroppen med skallen OCH MELLANGÄRDET, tillsammans med viltundersökarintyget, följa med kroppen in till vilthanteringsanläggningen.
- Om det inte finns någon som är utbildad viltundersökare, ska den oflådda kroppen med skallen tillsammans med alla inre organ (hjärta, lungor, lever, båda njurarna, MELLANGÄRDET och MJÄLTEN) följa med in till vilthanteringsanläggningen. Saknas det organ finns det risk att kroppen kan komma att kasseras.
- Är det så att Ni kan lämna djuret inom 3 timmar efter skott är det en fördel om djuret lämnas ourtaget till Strömsbergs slakteri, då får det inte finnas skott våm/tarmpaket. Då behövs inte att Ni har gått någon viltundersökarkurs för att lämna djuret.
Vildsvinets röda organ - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=-YARa4ciWto
Vad är viktigt att göra när du ska lämna vildsvin till en vilthanteringsanläggning för att köttet ska kunna godkännas?
RISKER att hantera:
- Om avföring blir kvar på/i kroppen vid sotningen ökar risken för att kroppen inte kan godkännas. De bakterier som finns i avföring och tarmar kan antingen påverka köttkvalitén eller leda till t ex matförgiftning.
- Om djuret är skjutet med två eller tre skott ökar risken för att kroppen inte kan godkännas. Om det skett en skadeskjutning och skott t ex finns i både bog och bakdel så finns det risk för att det inte blir så mycket kött kvar (eller inget) som kan tas tillvara. Vid blyammunition måste skottområdena rensas så blyrester inte blir kvar i köttet.
- Om djuret skjutits i våmmen/magtarmpaketet ökar risken för att kroppen inte kan godkännas. De bakterier som finns i avföring och tarmar/magar kan antingen påverka köttkvalitén eller leda till t ex matförgiftning.
- Om djuret fått ligga en tid efter skott, innan urtagning ökar risken för sur jäsning. Det går mycket fortare än vad man tror och beror både på omgivningstemperatur och att vildsvin har ett fettlager som isolerar så kroppen kyls av långsammare.
- Om flera kroppar staplats på varandra (även om de är urtagna) ökar risken för sur jäsning. Det går mycket fortare än vad man tror och beror både på omgivningstemperatur och att vildsvin har ett fettlager som isolerar så kroppen kyls av långsammare.
Läs också:
Vildsvinshelgen
Länkar till youtube på korta informationsfilmer om hantering av vildsvin efter skottet.
- Sota vildsvin https://www.youtube.com/watch?v=3dg3slF7bK8
- Rent och luftigt i djurkroppen https://www.youtube.com/watch?v=9UELvLEhKno
- Byt handskar ofta - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=LqGnsVfPpT0
- Tvätta rent torka torrt - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=PjxTatkv8ss
- Rätt mörning ger godare kött - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=tE4qmEdorAw
- Ta ur hängande - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=yuGQ4DvF8do
- Vildsvinets röda organ - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=-YARa4ciWto
- Utetemperaturen avgör - Godare vildsvin, om du gör allt rätt! https://www.youtube.com/watch?v=VZ1Gz0ziW7o
- Trikinprov https://www.youtube.com/watch?v=cuygQYsujO4
- Välja kniv och hålla den ren https://www.youtube.com/watch?v=5OjzvNHdjRg
- Ta ur direkt https://www.youtube.com/watch?v=azt53L-slEQ