bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Västmanland

Vinnare LM 2017 Niklas Knutsson med Green. Foto: Elisabet Larsson

Vinnare LM 2017 Niklas Knutsson med Green. Foto: Elisabet Larsson

Länsmästerskapen i eftersök 2017

Länsmästerskapen i eftersök är examensdagen för all eftersöksträning och kursverksamhet i länet under första halvåret.

Foto:Elisabet Larsson

Fr.v. Olle Gustavsson, Thomas Jonsson, Niklas Knutsson, Jan Holmqvist, Henric Frössander. Foto: Elisabet Larsson

2017-06-27

Kretsmästerskapen är utformad enbart som spårarbete i form av ett öppenklass viltspår. Detta för att så många som möjligt, även om man inte kommit så långt i hundens utbildning skall kunna deltaga. I länet har hållits ett flertal kurser både i viltspår och eftersök. Medlemsträningar på kretsnivå har funnits att tillgå i Fagersta, Sala och Västerås. Ett stort tack till våra kretsansvariga på hund för dessa tillfällen.

Startfältet av deltagare såg ut som följer

Arbogakretsen:  Jan Holmqvist med jaktlabradoren X

Fagerstakretsen: Olle Gustavsson men jämthunden Tova

Hallstahammar-Köping:  Henrik Frössander med taxen Träff

Salakretsen:   Niklas Knutsson med bayerska viltspårhunden Green

Västeråskretsen:  Thomas Jonsson med jämthunden Mito

Dagens domare var Thomas Larsson (tävlingsledare) och Sören Sellén.

Funktionärer var Kristoffer Göransson och Elisabet Larsson

Efter morgonens upprop kändes viss spänning i luften. Det fanns en hel del tävlingsvilja om äran, men samtidigt en väldigt positiv stämning bland deltagarna. För alla vet att skillnaden mellan succé och mindre goda prestationer kan vara hårfin, hur väl förberedd man än är.

Startordning och domare tilldelades och alla begav sig till skogs. Nu var det intervju av skytt, skottplatsundersökning samt spårarbete som gällde. När detta var klart återsamlades vi och det som återstod förutom korvgrillning och trevlig samvaro, var eftersöksskytte samt teorifrågor.

När bedömningen var klar så fanns det tre placeringar. Nummer ett ska naturligtvis åka till Uppsala Län till Regionmästerskapen. Tvåan och trean är reserver till platsen i nämnd ordning.

Segern gick välförtjänt till Niklas Knutsson och Green som efter flera års deltagande äntligen fått till en fullträff. Han har varit nära flera gånger, men nära skjuter ingen hare. På andraplats  kom Jan Holmqvist som klättrade en placering från föregående års tredjeplats till årets andraplats med sin väldresserade X. Henrik Frössander som var förra årets vinnare och skulle försvara titeln, hade denna dag inte alla oddsen med sig men hamnade ändå på en fin tredjeplats.

Hela startfältet arbetar efter tesen att en spårhund aldrig är färdig utan ständigt måste utvecklas. Vi gläder oss åt att deltagandet ökar år från år, vilket i praktiken innebär att flera hundförare arbetar aktivt med träning och utbildning av sina hundar. Vi ser därför fram emot Länsmästerskapen 2018.

Ett stort tack riktas till Familjen Lorenz på Åsby Lantbruksförvaltning som generöst ställt sin mark till förfogande för årets Länsmästerskap.

Grattis Niklas till segern och lycka till i Regionmästerskapen

Thomas & Elisabet Larsson

Hundansvariga Västmanland

Tillbaka till överblick