Personligt med styrelsen - Svenska Jägareförbundet
bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Personligt med styrelsen


Här får du en liten närmare presentation av länsföreningens styrelseledamöter, deras intressen och vilka frågor de brinner för.

Johannes Hansson

Johannes Hansson

Ålder: 21

Bördig från: Säffle, Värmland

Bostadsort: Luleå

Yrke: Fysioterapeut

Det visste ni inte om mig: Har redan fått grått hår.

Varför är du engagerad i länsföreningen? Sedan jag kom upp till Luleå för tre år sedan har jag engagerat mig inom jaktfrågor och utbildning specifikt för nya jägare. Från 2018 har jag suttit som ordförande för Luleå studentjaktklubb och utbildat nya jägare inom ramen för jägarexamen. 2020 blev jag vald som ordförande i Jägareförbundet Luleå och sedan blev jag tillfrågad att sitta i länsföreningen och blev invald detta år.

Vilken jaktform ägnar du dig helst åt? Som ordförande för Luleå studentjaktklubb blir det mycket älgjakt under hösten. De flesta jaktformer är roliga men älgjakten är störst hos mig.

Vilken jaktlig fråga brinner du för? I allmänhet de flesta frågor som berör oss jägare och viltstammen. Älgjakten, rovdjursfrågor och säljakten i Norrbotten är de mest intressanta jaktfrågor för min del.

Vilka utmaningar står jakten inför? Förr i tiden var jakten väldigt viktig för överlevnad. Nu har vi mycket större tillgång till mat via import och dylikt som underlättar vår vardag. Men det ekologiska valet börjar allt mer försvinna från vårt samhälle. Vi behöver förvalta viltstammen för att få en balans som passar med vårt skogsbruk. Därav tar man vara på dom djuren som fälls vilket är ett ekologiskt och klimatsmart val. Det är en utmaning att förmedla informationen till människor som inte vuxit upp med jakt och viltförvaltning under sin barndom och få dom flesta att förstå varför vi jagar. Jägare jagar inte bara för att skjuta, vi jagar för att förvalta viltstammen och äta klimatsmart kött av djur som levt fritt i skogen.

 ..........................................................................................

Anders Wanhatalo

Anders Wanhatalo

Ålder: 57

Bördig från: Korpilombolo

Bostadsort: Korpilombolo

Yrke: Lärare

Det visste ni inte om mig: Jag har, nästan, deltagit i ett OS.

Varför är du engagerad i länsföreningen? Jag har alltid varit en föreningsmänniska och alltid trott på att tillsammans kan vi göra skillnad. Ju fler vi är desto starkare röst har vi och därför har alltid Jägareförbundet varit det självklara valet. Jag har dock inte vetat så mycket om förbundet och dess verksamhet. När jag fick frågan så såg jag det som en möjlighet att lära mig mer.  

Vilken jaktform ägnar du dig helst åt? Med fyra jämthundar i huset finns inte tid till annat än älgjakt.

Vilken jaktlig fråga brinner du för? Det är flera frågor, men med fyra jakthundar i huset kommer man inte ifrån att vår generösa löshundsjakt är viktig att bevara. Som lärare blir det naturligt att även ungdomarna är en stor och viktig fråga.

Vilka utmaningar står jakten inför? För många är jakten inte en naturlig del av livet, något man vuxit upp med, som det varit för mig och många andra. Jakten är på väg att bli något som måste försvaras och förklaras för personer som endast ser det som en brutal hobby. Här har Jägareförbundet en stor utmaning att hantera.

...........................................................................

Birgitta Isaksson

Birgitta Isaksson

Ålder: 54

Bördig från: Halvfinne, uppvuxen i Svappavaara

Bostadsort: Kiruna

Yrke: Tjänsteperson på Kiruna kommun

Det visste ni inte om mig: Jag är otroligt höjdrädd, kan inte ens köra över höga broar med bil - MEN när jag ska upp i våra gamla älgtorn i åtta meter höga granar som svajar är höjdrädslan bortblåst...;-) 

Varför är du engagerad i länsföreningen? Har varit engagerad i Kirunakretsen under lång tid och på den resan är det...Genom engagemang och medlemskap i Jägareförbundet kan vi tillsammans arbeta för att få fortsätta med det fritidsintresse vi älskar.

Vilken jaktform ägnar du dig helst åt? Nuförtiden blir det älgjakt med löshund, har två östlaikor därhemma, men det finaste jag vet är nog en dag med fjällripsjakt i januari när fjälltopparna glöder av januarisolens sken!!

Vilken jaktlig fråga brinner du för? Avskaffandet av dubbelregistreringen gällande älgjakt - har så många egna livsfarliga erfarenheter av den. Fjälljakten för ortsbojägare givetvis! Många har valt att bo häruppe just för möjligheterna till jakt, fiske och naturupplevelser. 

Vilka utmaningar står jakten inför? Föryngringen av jägarkåren - att nya unga jägare ges möjlighet att jaga. Att vi får behålla löshundsjakten så som vi har den idag. Att vi fortsätter organisera oss för att visa hur viktigt och stort jaktintresset är i Sverige!  

..................................................................................

André Westin

Ålder: 36

Bördig från: I en liten by som heter Moskosel som ligger i Arvidsjaurs kommun.

Bostadsort: Böle, Piteå.

Yrke: Fabrikssnickare på Lindbäcks Bygg AB

Det visste ni inte om mig: När jag träffade min fru så ägde hon häst och jag var fruktansvärt rädd för hästar! Idag så äger vi två hästar och jag rider, inte så ofta men ibland och då är det westernridning som gäller. Har till och med tävlat i westernridning en gång.

Varför är du engagerad i länsföreningen? Ända sen jag var liten har jakten och naturen varit stor del i mitt liv. Min far var engagerad i den lokala jaktklubben och var även några år ordförande i kretsen i Arvidsjaur och där började min resa. Följde med och började engagera mig tidigt och när man såg vad Jägareförbundet betydde och vilket jobb och sammanhållning som fanns så växte vilja att engagera mig mer, starkare och starkare.

Vilken jaktform ägnar du dig helst åt? Alla jaktformer jag bara hinner med! Men först och främst är det älgjakt med min gråhundstik. Sen lite fågel med våran cockerspaniel. Även björnjakt är något jag försöker hinna med. Sen kan det bli några lockpass på räv.

Vilken jaktlig fråga brinner du för?Det är många men måste man välja ut några så är det att försöka få en mångfald i våran jakt. Rovdjursfrågorna är en stor grej där man gärna vill engagera sig mera. Mer arbete för att få fler jägare att ansluta sig till Jägareförbundet.

Vilka utmaningar står jakten inför? Lite av det i förra frågan. Försöka jobba för att visa vad Jägareförbundet är och står för, så vi kan öka ännu mer i medlems antal. Att bibehålla och förhoppningsvis öka acceptansen för jakten i Sverige och då jobba emot dom många grupper som försöker sätta stopp för och svartmåla våran jakt. Vi bor i ett generöst jaktland och det vill vi fortsätta vara. Så engagera ännu fler som vill jobba för våran jakt.

.....................................................................

Jeanette Bergman Weihed

 Foto Jeanette Weihed

Ålder: 55

Bördig från: Piteå, men uppvuxen i Uppsala

Bostadsort: Luleå, sedan fem år

Yrke: Geolog och redaktör, numera egen företagare

Det visste ni inte om mig: Passionerad operaälskare och mycket intresserad av alla sorters hantverk.

Varför är du engagerad i länsföreningen? Jag anser att vi behöver arbeta tillsammans för att vi ska kunna fortsätta att jaga i Sverige på de sätt som vi traditionellt har gjort. Jägareförbundet gör där ett mycket bra arbete i mina ögon och jag ser det därför som ett självklart val för att kunna vara med och påverka.

Vilken jaktform ägnar du dig helst åt? Framför allt fågeljakt. Har förmånen att få jaga med en släkting som har två jaktcockerspaniel, och då blir det främst jakt på morkulla, men jag uppskattar också mycket vinterns jakt på toppfågel och ripa.

Vilken jaktlig fråga brinner du för? Bevarande av fjälljakten och löshundsjakten.

Vilka utmaningar står jakten inför? Att bevara acceptansen i samhället för jakt och att kunna rekrytera nya jägare i en tid då färre och färre på ett naturligt sätt möter jakt i sin närhet.

................................................................ 

Markus Segerlund

Ålder: 40 år.

Bördig från: Haparanda

Bostadsort: Luleå

Yrke: Underhållsledare elkraftanläggningar.

Varför är du engagerad i Jägareförbundet? Jakten är en viktig del i livet för mig, därför vill jag medverka till ett mångfald inom jakt.

Vilka jaktliga frågor brinner du för?  Värna viltet, etik och moral inom jakt.

Vilken jaktform ägnar du dig helst åt? Gemensamhetsjakt som älgjakt och fågeljakt. Ett trevligt inslag i fågeljakten är vinterjakten efter ripa i fjällen, gärna i goda vänners lag.

Vilka utmaningar står jakten inför? Att hitta en balans mellan licensjakt, skyddsjakt, skogsbruk och andra intressenter.

Det visste ni inte om mig: En annan hobby är skogskörning med häst samt att hålla landskapet öppet för både vilda och tama djur.

...........................................................

Seved Wiklund

Foto: Seved Wiklund


  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2015-01-23 2020-10-07