Fältharar i Norrbotten? - Svenska Jägareförbundet
bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Norrbotten

Mostphotos

Fältharar i Norrbotten?

Att viltstammarna förändras över tid på grund av klimat och andra orsaker är vi väl medvetna om. En art vi har räknat med förr eller senare ska dyka upp i länet är fälthare. Kanske är den redan här?

2018-10-15

Fältharen sprider sig norrut i både Sverige och Finland och man är orolig för den konkurrens den utsätter skogsharen för och också risken för att det ska ske korsning mellan arterna. I Sverige är utbredning i dagsläget hela Götaland och Svealand samt södra norrlandskusten. I Finland sägs den vara etablerad upp till Uleåborg och därmed inte allt för långt från den Finsk/Svenska gränsen. 

Under hösten har vi fått rapporter om stövare som har drivit fälthare i norrbottens kustland. Dessutom har SVA konstaterat att en hare som hittades död och skickades in för analys av eventuell harpest misstänktes vara en hybrid mellan skogs- och fälthare. Misstanken bygger på att öronen när de viks framåt når ut längre än nosen vilket inte normalt är fallet för skogsharar. (Haren hade förresten dött av utmärgling och inte pest som tur var!)

Fortsatta rapporter om detta är självklart av största intresse! Enklast är det ju nu och framåt då skogshararna har bytt till vit/ljusare vinterpäls, något som fälthararna inte gör. Fältharen har inte heller samma förmåga att spärra ut bakfötterna för att få bättre bärighet på snön som skogsharen vilket ger andra spår när snön kommer.  

Meddela gärna oss om du ser en hare som kan tänkas vara en fälthare och självklart vill vi gärna ha bilder på dessa också om det är möjligt.

 

/ Björn Sundgren

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick