Öppet möte om CWD - avmagringssjuka - i Arjeplog - Svenska Jägareförbundet
bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Norrbotten

Foto: Björn Sundgren

Öppet möte om CWD - avmagringssjuka - i Arjeplog

Jordbruksverket inbjuder till samverkansmöte för jägare och allmänheten kring Chronic Wasting Disease (CWD) i Arjeplog Tisdag den 28 maj kl. 18.00 – 20.30, Medborgarhuset, Arjeplog. Mötet är avsett för jägare, allmänhet och media

2019-05-23

Bakgrund
I mars påvisades ett fall av CWD hos en älg i Arjeplogs kommun. På grund av detta behöver fler djur undersökas för CWD i området.
CWD finns i en smittsam variant och en atypisk variant där det ännu inte är klarlagt om den atypiska varianten är smittsam eller inte. Vi vet ännu inte säkert vilken variant av sjukdomen som älgen hade, även om den har likheter med atypisk variant.
En utökad provtagning på djur i området har två olika syften. Dels att hitta fler fall av sjukdomen om det rör sig om en smittsam variant av CWD. Men om vi inte hittar fler fall så kan övervakningen ge stöd för att visa att det inte verkar handla om en smittsam variant.


Syfte med mötet
Det finns en expertgrupp som arbetar med att ta fram ett förslag på hur många prover som behöver tas. Förslaget är ännu inte klart men förhoppningsvis är det klart så att ni får det innan mötet.
Men det räcker inte med att veta hur många prov som behövs, vi behöver också komma fram till hur proverna kan tas på bästa sätt.
Syftet med mötet är att gemensamt diskutera och hitta lösningar på hur proverna ska tas. I detta ingår att lyfta var problem och svårigheterna finns så att vi kan försöka hitta lösningar.

Agenda
Vi återkommer med en mer detaljerad agenda, men fokus blir på den utökade provtagningen och diskussion om praktiska lösningar för att få in prov.


Anmälan
Vi bjuder på kaffe och kaka och är därför tacksamma om ni meddelar senast 22 maj vilka som kommer att delta.
Anmälan till mötet görs via epost till Jordbruksverket, karolina.wall@jordbruksverket.se
maria.cedersmyg@jordbruksverket.se

För frågor eller synpunkter inför mötet går det bra att kontakta Jordbruksverket via ovanstående mejladresser till Karolina Wall och Maria Cedersmyg eller någon av övriga arrangörsmyndigheter.


Varmt välkomna!
Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), Naturvårdsverket och Livsmedelsverket.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick