bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Norrbotten

Älgarnas rörelser 2020 (SLU)

Harads älgar rör sig som förväntat

Det var en bitvis hetsig debatt om älgar och skyddsjaktsansökningar i området runt Harads/Edefors i vintras. I slutänden genomfördes ingen skyddsjakt, men länsstyrelsen godkände ett s.k "jakttidsfönster" där för denna säsong så jakten i detta område kommer att pågå till sista januari. Men vad visste vi egentligen om vandringsmönstret?

Bild över äldre märkningar

2020-08-11

Jägareförbundet Norrbotten påpekade i skrivelser till Länsstyrelsen inför beslut eller avslag om skyddsjakt i området att koncentrationer och vandringsmönster var kända sedan tidigare. Detta var ingen överraskning och Jägareförbundet hävdade att vi visste var älgarna befann sig andra tider på året. Länsstyrelsen avslog ansökan om skyddsjakt men Naturvårdsverket valde att bifalla delar av ansökan. 

En del i debatten var om de gamla märkningar som har genomförts gav rätt bild av läget eller inte. Man valde därför att lägga resurser på en ny märkning i aktuellt område.

Nu kan vi se när vi jämför de kartor vi hade sedan tidigare med den bild som visas på den nuvarande vandringen att de sammanfaller väldigt väl. Det visade sig alltså att de Jägareförbundet påtalade i våras visade sig stämma. 

Vi kan konstatera att man kan lita även på äldre resultat och fakta. Att äldre märkningar är korrekta konstaterade vi redan då vi började med GPS-halsband då de första märkningar gjordes i Arjeplog i områden som tidigare hade undersökts med gamla typer av sändare som krävde flygpejling

Älgarna gör som de alltid har gjort och inget nytt under solen...

Länk till SLU och älgvandring i (nästan) realtid

Jägareförbundets syn i våras på diskussionerna om skyddsjakt i aktuellt område

 

/ Björn Sundgren

Tillbaka till överblick