bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Norrbotten

André Westin, vice ordförande i Jägareförbundet Norrbotten. Foto: Privat

Debatt: "Som förr kan faktiskt vara bättre ibland”

Jag har under många år som förtroendevald inom Jägareförbundet sett folk jobbat i ur och skur, dagar som nätter, många gånger i tystnad för att vi alla ska få göra det vi gillar och lever för. Att få gå ut i skog och mark med bössan, hunden, kompisen, familjen – eller bara på egen hand – är en ynnest som vi ofta tar för given här i Sverige.

2022-05-17

När jag själv redan som ung blev förtroendevald inom Jägareförbundet, så började jag inse vad människorna inom denna organisation egentligen har gjort och fortfarande gör för allas vårt kulturarv – jakten. 

Vi har i många år kämpat mot röster som vill skära ner eller helt ta jakten ifrån oss. Det arbetet blir bara tuffare och tuffare, men alla jobbar vi på så mycket vi bara kan och orkar. 

Hittills har vi lyckats att få behålla vår älskade jakt. 

Girjas satte det i rullning

År 2020 hände det som nog ingen riktigt trodde skulle hända. Girjas sameby fick rätten att på statligt ägd mark upplåta småviltjakten och fisket. Det vill säga att samebyn får styra precis vilka som har tillgång till jakten och fisket, trots att staten äger marken. 

Detta satte ett hjul i rullning – i dag vet vi inte åt vilket håll det rullar.

När jag i dag lyssnar och läser på om den fakta som finns angående den så kallade Renmarkskommittén så vet jag inte vad man egentligen ska tycka eller tro. 

Kommer jakten, fisket och friluftslivet i fortsättningen att finnas kvar på samma sätt som förr för oss svenska medborgare i norra delen av landet?

Informerar med fakta

Vi inom Jägareförbundet får ofta frågan: ”Vad gör ni egentligen?”
Svaret är att vi verkligen gör allt vi kan för att med fakta informera allmänheten och våra politiker så alla förhoppningsvis kan förstå att den pågående utredningen riskerar att påverka befolkningen på minst en tredjedel av Sveriges yta. 

Försvinner den frihet vi i dag har till jakten och fisket här uppe i norr, så finns en risk att människor beger sig härifrån och folk kanske inte heller vill flytta hit. För varför ska man bo ”ute i skog och mark” om man inte får ta del av den, som förr?

Vi ger aldrig upp

Vi som förtroendevalda kommer inte ge upp, vi kommer göra allt vi kan för landets jägare. Jag kan bara hoppas att våra politiker och beslutsfattare inte heller väljer att ge upp hoppet om oss jägare. Jag hoppas att politiker och beslutsfattare nu står upp för oss, så vi alla ska få ha samma rättigheter till jakten i framtiden – som vi hittills haft. 

Så gör nu er plikt som förtroendevald politiker och jobba för allas vår jakt. Det gör vi i Jägareförbundet! Vi tar inte saker för givet!

Jag hoppas att dessa rader ska väcka tankar hos er alla där ute.

Till alla mina kompisar inom Jägareförbundet: Ni gör ett grymt jobb som sällan ges beröm för! Ge aldrig upp hoppet om vår älskade jakt!

Andre Westin

Vice ordförande Jägareförbundet Norrbotten

Tillbaka till överblick