Listig som en gås - Svenska Jägareförbundet
bakgrund

Listig som en gås

2013-09-24 Projekt Fjällgås har under en tid samarbetat med andra länder där de fjällgäss som häckar i Sverige rastar och övervintrar. En del av detta samarbete är att tyska gåsforskare vill kartlägga populationens flyttning med hjälp av satellitsändare. Men det kräver att vilda fjällgäss fångas…

2013-09-24

I början av september tillbringade projektledaren Niklas en vecka i Hudiksvall med gåsforskaren Helmut Kruckenberg från Tyskland och Gerard Muskens från Holland som är specialist på att fånga och märka gäss. Planen var enkel, och innebar att tre fjällgäss skulle fångas in vid Lillfjärden i Hudiksvall där de vilda fjällgässen lägger av mycket av sin skygghet. Gänget som åkte dit tyckte sig vara beredda på det mesta och hade ganska gott självförtroende.

Stora delar av den svenska populationen tillbringar några veckor i Hudiksvall för att äta upp sig inför flytten. På dagarna ligger de i Lillfjärden för att vila, putsa sig och trivas och på morgonen och kvällen födosöker de på jordbruksmark utanför Hudiksvall tillsammans med mängder av grå-, vitkindade och kanadagäss men även några enstaka sädgäss. När de vistas i Lillfjärden brukar gässen (av alla arter) uppträdda ganska oskyggt till skillnad från andra platser och kan släppa in observatörer på nära håll.

De två första dagarna tillbringades med att observera gässens beteende i detalj och en given fångstplats kunde hittas där de gärna tillbringade dagarna. Sagt och gjort, på tredje dagens morgon sattes fällan på plats när gässen var ute på födosök. Gässen anlände och grå - och vitkindade gäss var snart uppe på favoritområdet där fällan nu stod. Men fjällgässen var mycket tveksamma till att det nu stod två stolpar som inte brukade vara där och hela första dagen gick sedan snabbt och fjällgässen var överallt utom på det vanliga stället.

På fjärde dagen kamouflerades fällan ytterligare. Scenariot upprepade sig , snart stod grå- och vitkindade gäss på plats, och sent på fjärde dagen gick några fjällgäss upp på marken på fel sida fällan vilket gav andra fjällgäss signalen att området nu var säkert. När två fjällgäss äntligen stod i fångstområdet och nätet skulle flyga upp över gässen hängde sig fällan och nätet fastnade halvvägs.  Vid alla tester både före och efter detta fångstförsök fungerade fällan perfekt. Denna manöver skrämde så klart alla gässen och särskilt fjällgässen som trots tåligt väntande inte gick i närheten av fällan igen.

Trots mager utdelning i form av fångade gäss var inte dagarna förgäves. Alla tre som var på plats fick under dessa dagar lära sig mycket om fjällgässen och möjligheter att ta många foton! Ett nytt fångstförsök kommer göras i vinter i Holland för att då sätta på satellitsändare om nu inte dessa varska fåglar lyckas överlista dessa fångstförsök också.

Nedan följer lite bilder från dagarna:


Fjällgässen födosöker på åkrar några km norr om Hudiksvall. Här tillsammans med vitkindade gäss.


Under dagarna tillbringade fjällgässen mycket tid med att putsa sig...


...och att umgås socialt vilket är typiskt för flocklevande gäss.


Hudiksvall är den perfekta rastplatsen och fjällgässen flyger mellan bra matplatser och trygga viloplaster på några minuter.


Lillfjärden i Hudiksvall är kanske den enda platsen i världen där man kan stå och titta på en flock vilda fjällgäss utan att de störs av din närvaro...

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2014-02-14 2014-05-15