bakgrund
Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Skytte

Nytt träffområde på älgskyttet

Från den 1 januari 2017 gäller ett nytt träffområde på älgfiguren på 80 m. Jägareförbundet införde ett löpande älgskytte på 80m över hela landet 1949. Några län hade då redan skjutit i nästan 10 år. I början var det runda ringar som var träffområde. Men redan efter några år insåg man att det var ett dödande skott även i lungspetsen och då infördes också träffområde med T för utanför 3:ans ring, när det infördes är klart.

2017-05-02

Detta träffområde har gällt till den 31 december 2016. Det har inte varit ett dödande skott i övre främre delen av träffområdet. Där har skottet tagit i ovanför ryggraden och har inte ett taggutskott träffats har älgen bara skadeskjutits. Jägareförbundet har nu tillsammans med BO Röken tagit fram det nya träffområdet.
Det nya träffområdet ligger nu i överkanten på ryggraden och därmed är hela träffområdet en dödande träff. Centrum har sänkts 62 mm jämfört med det gamla och storleken har minskat med ca 13% för 3:ans valör. För godkänt skytte för älgskyttemärket och jägarexamen krävs nu att man skjuter på det nya träffområdet. Tavlor finns att beställa hos leverantörerna.
För de banor som har akustisk markering gäller att dessa ska ändras till det nya träffområdet så snart som möjligt. Dock har man banorna på sig till den 30 juni för att genomföra uppdateringen. Skjutbanorna med akustisk markering ska därför ta kontakt med leverantörerna av utrustningen för uppdatering av utrustningen.

Lars Björk

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick