bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Blekinge

Vattenarbete, Foto: Johan Karén

Fullbruksprov Vorsteh 2017

Provet genomfördes på marker runt Svängsta och Mörrum i en fantastisk natur i Mörrumsåns dalgång. Arrangör var svenska vorstehklubben södra.

Ekipagen. Foto: S-E Harrysson

2017-10-05

Deltagarna kom från hela Sverige. åtta av tio lokalavdelningar var med från Kiruna i norr till sydligaste Skåne, även en lokalavdelning utland (Danmark).

Till ett prov av den här omfattningen behövdes det 16 funktionärer och sex domare.

Provledare och kommissarie för detta stora prov var Johan och Lena Karén. Planeringen började redan i fjol med att få hela detta arrangemang att fungera. Johan och Lena har verkligen lyckats med fullbruksprovet, boendet och inte minst maten och deltagarna var mycket nöjda.

Fullbruksprov är ett krävande prov som pågår i två dagar med arbete både i skog och på fält för hundar och matte/husse.

Dag 1: skogsprov som består av fem moment, skogsapport, rävsläp, fritt följ, blodspår och lugn på pass.
Dag 2: vatten och fältarbete som omfattar tre moment, sök i vass, vattenapportering och fältarbete.
Fältarbete. Foto: Johan Karén

Efter dag ett i Svängsta var nio ekipage kandidater till ett första pris och ett till andra pris. Vattenarbetet genomfördes på Stensnäs och fältarbetet genomfördes i tre grupper fördelade på Elleholms Hofgård och Södra Cells marker.

Vädret var fantastiskt och visade Blekinges bästa sidor. Deltagarna var lyriska över den vackra presentationen av fälten i kustbandet. Markerna presenterade ett jämt flöde av vilt. Trötta hundar och förare gör att det inte alltid blir som man önskar.

Det blev tre förstapristagare och fyra andrapristagare. Det är ett mycket bra resultat. Alla kämpade hårt och gjorde ett fantastiskt jobb. Det korades även två stycken championat, det är första gången detta görs i ett Fullbrukschampionat (FbCH).

 En av vägvisarna
S-E Harrysson  

Tillbaka till överblick