NVR-anslutna eftersöksjägare sköt dynamiskt skytte i Högsby - Svenska Jägareförbundet

Kalmar län

Foto:Kenga Karlsson

NVR-anslutna eftersöksjägare sköt dynamiskt skytte i Högsby

Lördagen den 30 maj träffades eftersöksjägare anslutna till NVR i Oskarshamn, Mönsterås och Högsbygrupperna för att träna skytte.

2020-06-26

Mikael Schouenke (Högsbygruppens samordnare) hade bjudit in till träningsskyttet. Med på träffen var också skjutinstruktörerna Karl-Henrik, ”Kenga” Karlsson och Marcus Karlsson- Sjöberg. Kenga och Marcus hade planerat och höll i skyttet.

Skyttet var av överraskningsskytte, skyttarna fick gå längs en bana där de skulle skjuta på olika mål som dyker upp. Till dagen hade de lånat in Studiefrämjandets popupmål.

Första stationen var att man gick framåt mot älg bananskulfångsvall, där det på instruktörens kommando kom upp olika mål som skyttarna skulle skjuta på.

Andra stationen var ett fingerat eftersök som man skulle gå in och avsluta, d v s skjuta grisen. Det första målet som kom upp var en gris som skulle beskjutas. Nästa mål som kom upp var hunden som inte skulle beskjutas, det gjorde den inte heller.

Under dagen sköts det totalt sett inte så många skott per skytt men det var ett skytte som fick skyttarna att tänka till och det inte bara var att skjuta på första mål som kom upp. Kenga och Marcus gav skyttarna tips och idéer om hur de kan förbättra sitt skytte vid snabbt uppkommande mål.

Tanken med dagen var inte bara skytte utan att vi ska lära känna andra eftersöksjägare i de andra grupperna. Genom att vi vet vilka som är i de andra grupperna är steget kortare och det är lättare att ringa någon i de andra grupperna för att be om hjälp för att förkorta ett påkört djurs lidande. Samtliga tyckte att dagen hade varit bra och stämningen var god. I höst blir det en ny träff då det ska skjutas godkänt på älgbanan och även passa på att träna hagelskytte.

Vid tangenterna Martin Sahlberg