Kalmar län

Foto:Erica Lindquist

Jägareförbundet Kalmar län har haft länsstämma.

För första gången på två år hölls det en traditionell länsstämma på plats på Stabygården i Högsby. Strax under hundra personer samlades för sedvanlig stämmomiddag en timma innan stämman öppnades.

Foto: Maria Augustsson

2022-04-05

Mätta och belåtna samlades de 56 ombuden, valberedning, styrelse, tjänstemän samt gäster i stora salen.

Länsordförande Bill Nelson hälsar alla välkomna och inleder stämman med några tankar om jakten förr och i nutid samt vilka utmaningar detta för med sig, och förklarar härmed stämman för öppnad.
Förhandlingarna löper utan större friktion under kompetent ledning av Mikael Andersson som valdes till stämmans ordförande.
Svante Gustafsson, Loftahammar som suttit många år i länets styrelse för Västerviks norra jaktvårdskrets, varav de sista som skattmästare, avtackades, då han undanbett sig omval.
Västerviks norra jaktvårdskrets kommer under kommande mandatperiod att representeras av Conny Jakobsson, som idag redan är VFD representant för jägarintresset.
I övrigt omvaldes de ledamöter som stod uppe för omval enligt valberedningens förslag.

Lite hetta i diskussionen uppstod vid motionerna och via acklamation, antogs en motion av stämman som styrelsen rekommenderat avslag på.

Från förbundsstyrelsen gästade Peter Eriksson som bland annat delade ut Svenska Jägareförbundets förtjänsttecken Silverörnen till
Erica Lindquist, Mörbylånga jaktvårdskrets för förtjänstfulla insatser i jakten.
Stipendiet Wallenbergska fonden tilldelades Lars Karlsson, Oskarshamn då han har haft ca 1000 jägarskoleelever under sina vingar och varit en eldsjäl under många år.
Länets egen utmärkelse Råbocken, tilldelades:
Kent Jönsson Borgholms jvk
Stefan Lundgren Mörbylånga jvk
Magnus Gustavsson Vimmerby jvk
Sven-Erik Johansson Vimmerby jvk
Svante Fornander Oskarshamn jvk
Mikael Schouenke Högsby jvk
Ulla Karlsson Högsby jvk
Marcus Karlsson Sjöberg Högsby jvk
Krister Sanglén Högsby jvk
Karl-Johan Rydberg Västervik norra jvk
Roland Johansson Västervik södra jvk
Christer Hermansson Västervik södra jvk

Dessutom tilldelades Råbocken länets tjänstemän:
Administratör Maria Augustsson
Jaktvårdskonsulent Fredrik Zethraeus
Jaktvårdskonsulent Karin Stoeckmann
Jaktvårdskonsulent Elias Turesson

Då dessa alltid ställer upp, gör verksamhet möjlig och står på viltet och viltvårdens sida i länet.

Även Förbundsordförande Peter Eriksson samt Assistent till General Sekreteraren Jenny Kenneman tilldelades Råbocken som tack för deras närvaro under stämman.

Peter Eriksson avslutade stämman med ett anförande om Svenska Jägareförbundets nuläge samt närmaste framtid. Det uppkom naturligtvis många frågor kring den omdebatterade frågan om vårjakt på råbock i södra Sverige som är en het potatis för jägarna i länet.
Dessutom talade man om vargsatsningen och om läkningen av förbundet efter förra årets turbulens.
På återseende under pingsthelgen 4-5 juni då Svenska Jägareförbundets nationella förbundsstämma går av stapeln i Kalmar.